Biznis vesti

Vrhovni kasacioni sud: Banke klijentima moraju da dostave ponudu pre sklapanja ugovora o kreditu

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

18:12

Vrhovni kasacioni sud: Banke klijentima moraju da dostave ponudu pre sklapanja ugovora o kreditu
profimedia, Tanjug/Banka Poštanska štedionica - Copyright profimedia, Tanjug/Banka Poštanska štedionica

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni kasacioni sud doneo je odluku da banke klijentima moraju da dostave ponudu pre sklapanja ugovora o kreditu, kao i da su dužne da naznače određenje troškove koje klijent ima pored redovnih pri sklapanju ugovora o kreditu, rekao je na današnjoj konferenciji advokat Miroslav Živković.

On je naveo da je VKS odlučio da ponuda mora da prethodi ugovoru, a da u praksi banke u 80 odsto slučajeva nemaju ponudu dok su u ostalih 20 odsto slučajeva ponuda i ugovor spremni istovremeno.

On je naglasio da je čak i sudija Vrhovnog kasacionog suda Dragiša Slijepčević u svom veću doneo odluku u kojoj je odbacio reviziju banke u postupku u kom je usvojen klijentov zahtev i od strane prvostepenog i drugostepenog suda, a banka je izgubila spor i tražila reviziju koja je odbačena.

"U obražloženju te odluke se navodi da je banka dužna da korisniku pre zaključenja ugovora o kreditu sa datumom koji prethodi datumu ugovora uruči ponudu sačinjenu na odgovarajućem obrascu", napomenuo je Živković.

On je rekao i da banke gube sporove, ali da vrše strahovit pritisak na klijente uslovljavajući ih da se odreknu tužbenog zahteva jer će u suprotnom, kako navodi Živković, snositi velike troškove.

On je pozvao građane da ne odustaju od tužbenih zahteva.

Advokat koji radi te predmete Nikola Stojković je poručio da banke u postupcima nisu mogle da dokažu koji su to troškovi od jedan ili dva odsto od ukupnog iznosa ugovora, zbog čega su prvostepeni i drugostepeni sud usvajali tužbene zahteve.

"Dopuna stava VKS odlučuje da stvarnost troška više nije bitna nego je sada važno da li je klijentu uručena ponuda ili nije, od jedne ujednačene prakse, koja je bila sve do tog 16. septembra prošle godine, sada se ta praksa razjedinjuje" poručio je Stojković.

On se složio sa Živkovićem i rekao da najčešće korisniku nije data ponuda zbog čega banke ne mogu da dokažu na sudu njiovo postojanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis