Biznis vesti

Prozjumeri na solarnim panelima uštedeli manje: Dve uredbe pomrsile račune kupcima-proizvođačima struje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/08/2022

-

17:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Građani Srbije koji su ugradili solarne panele i prijavili se kao prozjumeri, odnosno kupci-proizvođači struje, dobili su prve račune, ali ne i umanjenje koje su očekivali. Ministarstvo rudarstva i energetike tvrdi da je Elektroprivreda Srbije prilikom obračuna primenila mišljenje Ministarstva finansija o obračunu, a ne Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača koju je ono pripremilo, a usvojila Vlada Srbije.

Zbog toga su, navodi se, računi prozjumera umanjeni oko 30 odsto, a ne 50 odsto. Državna sekretarka za obnovljie izvore energije iz Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković izjavila je za Euronews Srbija da ovo ne treba da odvrati građane od ideje da ugrade solarne panele na svoje kuće, jer će im se ta investicija svakako isplatiti. 

"Ono što piše u Uredbi koja se bavi prozjumerom je da svi ti porezi i takse i akcize treba da se plate samo na razliku između onoga što smo predali kao elelktričnu energiju, koju smo proizveli, koja nam je višak i onoga što smo preuzeli iz sistema kada nismo imali sopstvenu proizvodnju. Dakle, ako smo ovog meseca proizveli i predali 500 kwh u sistem, a preuzeli 600, dakle razlika je 100 i to bi trebalo da bude poreska osnovica. I tako piše u Uredbi", rekla je Atanacković.

Ona je objasnila da je Ministarstvo finansija, koje je ranije dalo pozitivno mišljenje i nije imalo primedbi na Uredbu, naknadno dalo mišljenje da se poreska osnovica, odnosno obračun, vrši na celokupan kapacitet preuzete eneregije koju mi preuzimamo iz sistema.

"Dakle, u ovom našem slučaju umesto na 100 kwh, poreska posnovica je na 600 kwh, i jeste ogromna razlika i zbog toga su nastali problemi u praksi. Još prilikom prvih naznaka ukazali Ministarstvu finansija na to, razgvarali smo sa njima, objasnili smo im i ostalo je na tome da će se razmotriti to pitanje", rekla je Atanacković. 

Rajaković: Isplativost investicije biće sve povoljnija

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković, smatra da je Uredba dobro koncipirana i da bi trebalo da je svi oni od kojih to zavisi da sprovedu u praksi onako kako je i doneta. On je za Euronews Srbija rekao da na početku uvek bude problema kada se uvode novine i napominje da ovu situaciju doživljava kao "dečije bolesti" s obzirom da su se pojavili tek prvi prozjumeri u Srbiji, ali očekuje da će situacija biti bolja.

"Ja sam jedan od njih i umanjenje je upravo takvo kako ste naveli. Ovo doživljavam kao početak ovog posla, a kada počinjemo da primenjujemo nove tehnologije bude poteškoća. I u ovim okolnostima gde je i regulatorna strana problema vrlo značajna, mislim da to definitivno predstavlja početak ovih aktivnosti i nadam se, a gotovo sam i uveren, da će to ići u dobrom smeru i da će Ministarstvo finansija, a posle toga i Elektroprivreda, odnosno Elektrodistribucija prepoznati da je ovo jedan vrlo značajan posao za državu", rekao je Rajaković.

Profesor je napomenuo da struka očekuje od strane kupaca-proizvođača da u finalnom učešću proizvodnje energije u Srbiji učestvuju kroz nekih 15 ili 20 godina sa 20 procenata.

"To su velike količine energije i mi moramo imati razvijen pozotivan regulatorni okvir koji će podsticati takvu atmosferu. Isto tako, ovaj proces vodi jednom vrlo značajnom segmentu u društvu, koji se zove demokratizacija energetike. 

On napominje da je, 30 odsto umanjenja na računu za struju u dužem vremenstkom periodu isplativo za domaćinstva.

"To svakako zavisi i od toga kolika je vaša potrošnja po domaćinstvu. Morate biti iznad prosečne potrošnje da bi vam se to brže isplatilo. Prosečna potrošnja u Srbiji je oko 400 kilovat-časova po domaćinstvu. Ali, imajući u vidu da će cena električne energije svakako ići naviše, siguran sam i u narednim godinama, pošto proizvodnja električne energije postaje sve skuplja, to onda znači da će isplativost ove investicije biti sve povoljnija", rekao je profesor Rajaković.

Euronews

 

Koliko ulaganje je potrebno?

Državna sekretarka je rekla da je ulaganje oko 1.000 evra po kilovatu instalisane snage solarnog panela, a da domaćinstva prosečno stavljaju oko pet. 

"Uz to treba dodati troškove kupovine invatora, koji košta između 300 i 500 evra. Država je prepoznala značaj ovog projekta za koji možemo reći da je jedan od najvažnijih kada govorimo o obnovljivim izvorima energije i kada je u pitanju energetska bezbednost cele države zbog čega je i uvela 50 odsto subvencija za one građane koji žele da postanu kupci-proizvođači, ali možda nemaju dovoljno sredstava. Važno je da se istakne da je kupac-proizvođač mera koja utiče na energetsku bezbednost i nezavisnost naših objekata. Mi smo, kada stavimo solarne panele, kada imamo sopstvenu elektranu iz koje proizvodimo električnu energiju, nezavisni od promena koje se mogu desiti na globalnom nivou", izjavila je Atanackovićeva.

Navela je da je pre uvođenja pozicije kupca-proizvođača, za proteklih 10 i više godina, Srbija imala tek 11 megavata struje iz solarnih panela.

profimedia

 

"Do kraja godine očekujemo da ćemo imati tri puta više megavata struje iz solarnih panela. Građani su prepoznali važnost investicija u OIE. Do danas je zvanično upisan 131 prozumer u registar i svakoga dana vidimo povećanje tih brojeva, dok na čekanju imamo još oko 25 megavata koji će se takođe priključiti. U odnosu na svega 11 megavata solarnih elektrana koje smo imali u prethodnim godinama, zahvaljujući zalaganjima Ministarstva u jednoj godini ćemo utrostručiti proizvodnju električne energije iz solarnih izvora“, rekla je državna sekretarka.

Podsetila je da Ministarstvo daje subvecnije za postavljanje solarnih panela snage do šest kilovata, tako što finasira polovinu te investicije, jer po 25 odsto troškova snose država i lokalna samouprava.

"Verujemo da ćemo na taj način dodatno podstaći građane koji nemaju dovoljno sredstava, a žele da primene ovu meru", navela je Atanackovićeva.

Ona je napomenula da su izmenama propisa stvoreni uslovi da građani i komercijalni kupci mogu da proizvode zelenu energiju postavljanjem solarnih panela i da će u ovoj godini Srbija imati tri puta veću proizvodnju električne energije iz solarnih panela zahvaljujući olakšanim procedurama i subvencijama Ministarstva rudarstva i energetike.

Unsplash

 

Atanackovićeva je podsetila da je u aprilu prošle godine usvojen Zakon o obnovljivim izvorima energije koji je uveo kategoriju kupca-proizvođača električne energije, a zatim i odgovarajuća uredba, čime je pojednostavljena procedura dobijanja tog statusa.

"Uredbom je pojednostavljena procedura za domaćinstva koja žele da stave solarne panele, tako što je umesto nekadašnjih 20 koraka i više od šest meseci čekanja, procedura svedena na to da oni kupe panele, postave ih na krov i onda licencirani inženjer pregleda instalacije, da izjavu da je to u redu, a zatim se zaključi ugovor o kupcu-proizvođaču sa EPS snabdevanjem i priključi se na mrežu. Ta procedura sada traje nekoliko nedelja i vrlo je efikasna", podsetila je Atanackovićeva.

Naglasila je da je ova mera važna i za privredu, za kompanije koje imaju veliku potrošnju električne energije, i plaćaju visoku cenu struje, naročito u vremenu globalne energetske krize, jer će na ovaj način moći da smanje svoje račune, ali i da postanu energetski sigurne.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Igor

27.03.2023 06:14

I sam sam prozumer , instalirao sam 6kW solarnih panela i mogu vam reći da sam napravio najveću investicionu grešku koja se ne može isplatiti ni za 20 godina. Prevareni smo, država po jednom kilovratu naplati oko 3,5dinara a EPS nešto više od 4 dinara. Da sumiram 1kW bez proizvodnje košta bruto oko 10,5dinara a ja proizvedem 1kW zelene energije, oni mi vrate 1kW uglavnom prljave energije i još mi naplate oko 7,5 dinara. Čista pljačka, napravio sam veliku grešku, ne znam gde mi je bila pamet.

Biznis