Biznis vesti

Ostavite novčanik kod kuće: Kako da u samo tri koraka instalirate platnu karticu na pametni telefon

Komentari

Autor: Euronews Srbija/PR

06/09/2022

-

09:00

Ostavite novčanik kod kuće: Kako da u samo tri koraka instalirate platnu karticu na pametni telefon
Mastercard bekontaktna plaćanja - Copyright promo

veličina teksta

Aa Aa

Kako su u današnje vreme telefoni doslovno produžetak ruke, nije ni čudo što sve više svakodnevnih stvari obavljamo putem njih - upravljamo finansijama kroz aplikacije banaka, gledamo televiziju, koristimo striming servise, slušamo muziku... Pa, zašto onda naši pametni telefoni ne bi zamenili i plastične platne kartice?

Beskontaktno plaćanje pametnim telefonima predstavlja inovativno rešenje koje je sve rasprostranjenije u svetu gde se gotovina sve manje koristi. Osim toga, u vreme kada pametni telefoni predstavljaju čitav naš život u malom, dodavanje opcije plaćanja samo će pojednostaviti našu svakodnevicu. Štaviše, najveća prednost beskontaktnog plaćanja mobilnim telefonom jesu brzina i praktičnost.

Primera radi, posle kupovine u supermakretu ne morate se više hvatati za novčanik, već za mobilni telefon koji ćete prineti tek na nekoliko centimetara od POS terminala i tako platiti svoj račun.

U prilog time, odnedavno svi korisnici Mastercard platnih kartica u Srbiji mogu da koriste Google Pay uslugu, odnosno da koriste svoje Android pametne telefone za beskontaktna plaćanja u fizičkom okruženju.

Nova usluga je primer posvećenosti kompanije Mastercard da građanima ponudi inovacije koje će im olakšati život i učiniti plaćanja sigurnim, praktičnim i brzim.

U nastavku pročitajte kako da u tri koraka instalirate digitalni novčanik i gde sve možete plaćati svojim mobilnim telefonom.

Kako povezati platnu karticu sa telefonom?

Prvi korak

Da bi koristili Google Pay opciju, korisnici Android uređaja moraju imati Lollipop 5.0 ili najnoviji Android operativni sistem.

Drugi korak

Oni koji ispunjavaju ovaj uslov, sve što treba da urade jeste da otvore aplikaciju digitalnog novčanika Google Wallet (Google Novčanik), koja je već integrisana u telefonu. Kod starijih verzija Androida potrebno ju je preuzeti sa Google Play prodavnice.

Treći korak

Korisnik treba da otvori aplikaciju Google Wallet i klikne opciju "Add to Wallet", i zatim doda podatke sa svoje Mastercard platne kartice tako što će ili slikati ili upisati ručno.

 

Euronews Srbija

 

 

Sada dodajte svoju Mastercard platnu karticu u telefon.

 

Google.com

 

Na kraju, možda će biti potrebna i verifikacija kartice upisivanjem koda koji stiže u SMS poruci, nakon čega vaš Android uređaj postaje spreman za plaćanja.

Kako se obavlja plaćanje telefonom?

Plaćanje se obavlja vrlo jednostavno - dovoljno je samo prisloniti mobilni telefon na POS terminal, pri čemu je za manja plaćanja do 4.000 dinara potrebno samo osvetliti ekran telefona. Nakon tri takva uzastopna plaćanja, kao i za svako plaćanje u vrednosti preko 4.000 dinara, neophodno je otvoriti Google Wallet aplikaciju na telefonu prilikom plaćanja, što predstavlja dodatni nivo bezbednosti

promo

 
Da li je potrebna internet konekcija?

Ne.

Gde se može koristiti plaćanje telefonom?

Mastercard i Google Pay mobilna plaćanja moguće je obaviti svuda gde su omogućena beskontaktna plaćanja, kao što su supermarketi, butici, restorani ili javni prevoz, ili čak i jasno označeni trgovci na odabranim pijacama u Beogradu.

Koje banke podržavaju plaćanje mobilnim telefonom?

Google Pay mobilna plaćanja su trenutno dostupna korisnicima Mastercard kartica OTP Banke, ProCredit Banke i Banke Poštanska štedionica.

promo

 
Da li neko može da ukrade podatke sa kartice?

Ne, zato što plaćanje putem Google Pay usluge povezano sa karticom podleže dodatnom stepenu bezbednosti zahvaljujući tehnologiji tokenizacije kompanije Mastercard. Tehnologija funkcioniše tako što štiti informacije o korisniku kartice menjajući brojeve računa jedinstvenim zamenskim brojem, odnosno tokenom.

Na taj način se smanjuje broj zloupotreba kada su u pitanju digitalna plaćanja koja se mogu desiti kada su u pitanju digitalna plaćanja time što svakom plaćanju pridodaje dinamičku komponentu.

Kada se prilikom transakcije koristi mobilni uređaj, sa trgovcem se deli token, a ne pravi broj kartice. Osim toga, iz ugla korisnika i trgovaca nema razlike u tome da li se kupovina obavlja fizičkom ili Mastercard karticom digitalizovanom u Google Pay servisu, jer su nivo sigurnosti transakcija i benefita koje one pružaju – identični.

 

Komentari (0)

Biznis