Biznis vesti

U Smederevu se gradi šest novih rezervoara za naftu: Imamo rezerve za dva meseca, popunjenost skladišta 88 odsto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2022

-

14:47

U Smederevu se gradi šest novih rezervoara za naftu: Imamo rezerve za dva meseca, popunjenost skladišta 88 odsto
U Smederevu se gradi šest novih rezervoara za naftu: Imamo rezerve za dva meseca, popunjenost skladišta 88 odsto - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka energetike Zorana Mihajlović, izjavila je u Smederevu, gde je obišla radove na izgradnji rezervoara za skladištenje nafte i naftnih derivata, da su ukupni skladišni kapaciteti u Srbiji 320.000 tona, a da je 88 odsto tih kapaciteta napunjeno i da Ministarstvo, zajedno sa drugim institucijama, svakodnevno radi na tome da obezbedi dovoljne količine energenata.

"Važno je da građani znaju i da mogu da vide koliko država, Ministarstvo, Direkcija za robne rezerve i druge institucije rade na pripremi za zimu i na tome da se osigura energetska bezbednost države. Rezervoari koji se ovde grade, neki su skoro završeni, dva će biti gotova do kraja ove, još dva sledeće godine, i početkom 2024. godine će već moći da se pune naftnim derivatima", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je to samo deo posla koji država radi u oblasti nafte i gasa, jer pored kupovine, uvoza, treba obezbediti i uslove za skladištenje, jer je "ispred nas teška kriza koja će se tek osetiti".

"Bez obzira na sve, država pokazuje odgovornost i ozbiljnost i počeli smo još pre godinu dana da se spremamo. Danas imamo obavezne i operativne rezerve nafte i naftnih derivata za više od dva meseca. Nama su svi skladišni kapaciteti na 88 odsto popunjenosti, a Uprava za energente Ministarstva je podigla rezerve za više od 100 odsto od marta prošle godine do avgusta ove godine" rekla je Mihajlovićeva.

MRE/Zoran Petrović

 

Zorica Anđelković, direktorka Republičke direkcije za robne rezerve, rekla je da je kapacitet svakog od šest rezervoara koji se grade 20.000 kubnih metara i da će radovi biti gotovi krajem 2023. godine.

"Ovo je još jedan dokaz da i predsednik i Vlada vode ozbiljnu i odgovornu politiku i da će spremna dočekati zimu. Hvala na podršci potprdsednici Vlade i Ministarstvu i na realizaciji projekata za unapređenja energetske efikasnosti“, izjavio je Jovan Beč, gradonačelnik Smedereva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis