Biznis vesti

Rimac otkrio za Bloomberg Adria: Dve godine razvijam potpuno novi benzinski motor

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

01/09/2022

-

14:38

Rimac otkrio za Bloomberg Adria: Dve godine razvijam potpuno novi benzinski motor
Rimac otkrio za Bloomberg Adria: Dve godine razvijam potpuno novi benzinski motor - Copyright rs.bloombergadria.com/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Fosilna goriva su prošlost! Ne ako pitate Matu Rimca. Prvo je napravio revoluciju razvijajući električne motore. Naterao je mnoge proizvođače automobila da napuste klasične motore sa unutrašnjim sagorevanjem, da bi ponovo napravili potpuni zaokret. Kako je otkrio za Bloomberg Adria, Mate Rimac već dve godine razvija potpuno novi benzinski motor, a objasnio je i čemu će služiti motor za koji kaže da su ga razvili od nule.

"Nikada nisam želeo da pravim električne automobile jer zaista želim električni pogon, već zato što sam osećao da oni mogu da urade neke stvari u smislu performansi koje automobili sa unutrašnjim sagorevanjem ne mogu. Mislim da za Bugatti, koji je baziran i ima celu svoju istoriju na motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, još postoji zanimljiva kombinacija ta dva sveta – električnog i benzinskog pogona", rekao je Rimac za Bloomberg Adria.

On je dodao da u svetu ima mnogo hibrida, ali da misle da će raditi sasvim drugačije.

"Poslednje dve godine smo razvijali novi Bugatti, odnosno platformu za novi Bugatti koja će se koristiti za nekoliko modela, a već smo najavili da će to biti hibridna, ali veoma interesantna kombinacija vrlo snažanog električnog pogona i veoma zanimljivog benzinskog motora", otkrio je Rimac za Bloomberg.

Razvoj novog motora od nule

On je rekao da je u poslednje dve godine razvijao potpuno novi benzinski motor.

"Dok svi proizvođači prestaju da razvijaju svoje benzinske motore, ili unapređuju svoje postojeće motore, odlučili smo da počnemo razvoj novog motora potpuno od nule i sa praznog lista papira. Više nećemo koristiti W sa 16 cilindara koji je Bugatti koristio poslednjih 20 godina, nego nešto bolje i zanimljivije u kombinaciji sa električnim pogonom", ističe Rimac sa karakterističnim nestašnim osmehom.

rs.bloombergadria.com/Printscreen

 

Rimac veruje da sa svoja dva brenda "može da uradi neke zanimljive stvari".

"Kroz Neveru i buduće modele možemo da pozicioniramo Rimac kao vrhunac električnih automobila, a sa Bugattijem, gledajući tradiciju i vekovnu istoriju koju brend ima, možemo napraviti zanimljive hibride", smatra Rimac.

Ceo intervju sa Markom Perožićem i Matom Rimcem uskoro ćete moći da pogledate na televizijskoj platformi Bloomberg Adria u seriji Lideri za BBA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis