Biznis vesti

Tužilaštvo za organizovani kriminal: Odbačena krivična prijava protiv Milorada Grčića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2022

-

10:26

Tužilaštvo za organizovani kriminal: Odbačena krivična prijava protiv Milorada Grčića
Tužilaštvo za organizovani kriminal: Odbačena krivična prijava protiv Milorada Grčića - Copyright Promo/EPS

veličina teksta

Aa Aa

Krivična prijava protiv bivšeg direktora Elektroprivrede Srbija (EPS) Milorada Grčića, u vezi sa kolapsom u Eleektroprivredi Srbije u decembru prošle godine je odbačena, potvrđeno je za Euronews Srbija u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kako navode u Tužilaštvu, posle ocene radnji prijavljenog Milorada Grčića, opisanih u krivičnoj prijavi i dokaza koje je podnosilac prijave, Ministarstvo rudasrtva i energetike, priložilo kao i dokaza u koje je ovo tužilaštvo imalo uvid i izvršenih provera, ocenjeno je da u konkretnom slučaju ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeni učinio krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359 Krivičnog zakonika.

Krivičnu prijavu je protiv Grčića, podnela potpredsednica Vlade RS i resorna ministarka Zorana Mihajlović, a stavljeno mu je na teret "da je u periodu od 19.10. do 12.12.2021. godine, kao službeno lice, v.d. direktora JP EPS, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, kršenjem zakona ili drugih propusta i propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavesno postupao u vršenju službe".

U prijavi je navedeno i da je "iako je bio dužan i mogao biti svestan da usled toga može nastupiti teža imovinska šteta svojim radnjama urgozio energetsku, a time i državnu bezbednost Republike Srbije i naneo štetu za budžet, tako što je doveo u zabludu predsednika Srbije lažnim prikazivanjem činjenica da su svi proizvodni kapaciteti spremni za predstojeću zimsku sezonu, da na deponiji TE ima uglja prihvatljivog kvaliteta (1,5 miliona tona), da neće biti potrebe za dodatnim uvozom električne energije, što je u suprotnosti sa onim što je dana 12.12.2021. godine prouzrokovalo ispadanje svih blokova u TENT-u“.

"Postupajući po podnetoj krivičnoj prijavi, ovo tužilaštvo je pribavilo i izvršilo uvid u sve izveštaje i dokaze koji su prikupljeni od strane nadležnih državnih organa  Srbije, tokom obavljenih uviđaja i izvršenih provera u vezi događaja od 12. 12. 2021. godine kada je došlo do ispadanja blokova u TENT-u, a koji su i sastavni deo već pokrenutih krivičnih postupaka protiv više odgovornih lica iz različitih organizacionih jedinica poslovnog sistema JP „Elektroprivreda Srbije“ u postupcima koji se vode pred Osnovnim javnim tužilaštvima u Obrenovcu i Lazarevcu i Višem javnom tužilaštvu u Beogradu", navode u Tužilaštvu.

Kako kažu, na osnovu uvida u ove predmete zaključeno je da je ovim postupcima u odnosu na određena odgovorna lica, koji se terete za konkretne propuste koji se dovode u direktnu vezu sa događajem od 12. decembra prošle godine, obuhvaćen i deo identičnih radnji koje se podnetom krivičnom prijavom stavljaju na teret prijavljenom Miloradu Grčiću.

"Prilikom ocene navoda krivične prijave ovo Tužilaštvo je vršilo ocenu radnji prvenstveno u smislu radnji krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359 Krivičnog zakonika, za koje je shodno članu 3 tačka 2 Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i  korupcije, isključivo nadležno, a imajući u vidu da je funkciju direktora JP „Elektroprivreda Srbije“, prijavljeni Milorad Grčić obavljao kao imenovano lice od strane Vlade Republike Srbije", ističu iz Tužilaštva.

Takođe, kako se dalje navodi, prilikom donošenja odluke Tužilaštvo za organizovani kriminal je imalo u vidu i navode krivične prijave koju je Više javno tužilaštvu u Beogradu, dostavilo na ocenu nadležnosti povodom krivične prijave koju je podnela potpredsednica Vlade RS i resorna ministarka Zorana Mihajlović, protiv više odgovornih lica u organizacionoj jedinici RB „Kolubara“.

"Razmatranjem navoda ove krivične prijave, Tužilaštvo za organizovani kriminal nije našlo osnova za zasnivanje svoje nadležnosti, te je krivična prijava vraćena na dalje postupanje Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Uvidom u ovu prijavu i priložene dokaze konstatovano je da je, deo radnji koje se stavljaju na teret prijavljenom Miloradu Grčiću, takođe stavljen na teret i za tri prijavljena lica iz ove prijave, a u navodima i dokazima iz ove prijave, ne postoje podaci niti dokazi koji bi prijavljenog Grčića eventualno učinili njihovim saučesnikom", navode u TOK.

Oni navode i da je jedna od radnji koja se krivičnom prijavom, prijavljenom stavlja na teret, izjava data na javnom skupu, koja "ni pod kojim uslovima ne predstavlja radnju ovog krivičnog dela niti se po svojoj sadržini može dovesti u jasnu i konkretnu uzročnoposledičnu vezu sa događajem od 12. decembra prošle godine i nema nikakvog značaja u krivičnopravnom smislu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis