Biznis vesti

Beogradske elektrane predložile mere za smanjenje potrošnje energije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2022

-

14:16

Beogradske elektrane predložile mere za smanjenje potrošnje energije
Beogradske elektrane predložile mere za smanjenje potrošnje energije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Javno komunalno preduzeće "Beogradske elektrane" danas je donelo predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, koji su upućeni na saglasnost upravi Grada Beograda, rekao je Rade Basta, direktor JKP "Beogradske elektrane". On je dodao da će Beogradske elektrane raditi sve što je potrebno kako bi se obezbedile dovoljne količine energenata za proizvodnju toplotne energije za građane i privredu Beograda.

"Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti i odgovornoj energetskoj politici države uspevamo da održimo bezbednost snabdevanja potrošača uvažavajući činjenicu da se i naša država suočava sa krizom u snabdevanju i visokim cenama energije na svetskom tržištu", rekao je Basta.

Kako je naveo Basta, među predloženim merama su da se obezbedi stabilno snabdevanje toplana energentima uključujući i alternativne energente - mazut, smanjenje potrošnje energenata povećanjem efikasnosti njihove konverzije u toplotu pojačanim održavanjem opreme, kao i smanjivanje gubitaka toplotne energije i hemijski pripremljene vode pojačanim inspekcijskim nadzorom distributivne mreže.

Takođe, da se uvede kvantitatavno - kvalitativna regulacija na izvorima i u podstanicama uz kontrolu protoka i temperature radnog medijuma i korišćenje frekventno regulisanih pumpi na toplotnim izvorima i predajnim stanicama.

Grejna sezona u skladu sa kriznim uslovima

Pored toga, predloženo je i da se sa velikim potrošačima preispita režim isporuke toplotne energije tako da bude prilagođen kriterijumu minimalne potrošnje energenata, kao i uslovi isporuke potrošne tople vode domaćinstvima, da se razmotri pomeranje početka i kraja grejne sezone saglasno kriznim uslovima.

profimedia/Marcus Brandt/dpa

 

Predloženo je i da se ostvari saradnja sa potrošačima radi informisanja o mogućnostima smanjenja potrošnje i gubitaka toplotne energije, kao i da se u preduzeću ograniči potrošnja goriva za korišćenje službenih vozila.

Takođe i da se isključuju dekorativne i druge rasvete u okviru preduzeća, da se vrši zamena neefikasasnih svetiljski efikasnijim gde je to moguće, kao i da se obavežu svi zaposleni da pri napuštanju radne prostorije isključuju osvetljenje i da na kraju radnog vremena isključuju računare i štampače.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis