Biznis vesti

Sindikati sutra predstavljaju sadržaj minimalne potršačke korpe koja se zaista može kupiti od minimalne zarade

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2022

-

20:50

Sindikati sutra predstavljaju sadržaj minimalne potršačke korpe koja se zaista može kupiti od minimalne zarade
Sindikati sutra predstavljaju sadržaj minimalne potršačke korpe koja se zaista može kupiti od minimalne zarade - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost sutra će prvi put javno predstaviti sadržaj minimalne potrošačke korpe i tačnu količinu namirnica koja se zaista može kupiti od minimalne zarade.

"Tako će se i praktično videti sva apsurdnost i besmisao sadržaja i količine koju država propisuje za potrošačku korpu, a čiju vrednost, pri tome, ne može da pokrije minimalna zarada, od koje živi skoro četvrtina zaposlenih u Srbiji", navele su dve sindikalne organizacije u zajedničkom saopštenju.

Na javnoj sednici najviših organa dve reprezentativne sindikalne centrale danas ispred Palate Srbija, gde socijalni partneri pokušavaju da postignu konsenzus o visini nove minimalne cene rada, biće ukazano na neophodnost povećanja minimalca, od kojeg će zaista moći da se živi, a ne preživljava. Sve namirnice iz potrošačke korpe, poput jedne konzerve sardine, kilograma pirinča, po 200 grama džigerice i limuna, koliko je predviđeno za život tročlane porodice za mesec dana, kao i jedne i po sveske za potrebe školarca, biće prezentovane na jednom mestu.

"Tako će javnost, ali najpre predstavnici vlasti i poslodavaca, moći da ocene da li je oko 14 odsto, koliko je država "predložila" za povećanje minimalne zarade, dovoljno da se pokrije vrednost minimalne potrošačke korpe i da li građani Srbije mogu od toga dostojno da žive", navodi se u saopštenju. Sindikati najavljuju da će namirnice nakon skupa donirati narodnim kuhinjama.

Javna sednica sindikata biće održana u utorak ispred Palate Srbija u 10.00 časova. 

Komentari (0)

Biznis