Biznis vesti

Mali: Kredit iz UAE biće iskorišćen za refinansiranje duga koji dospeva u januaru

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2022

-

14:56

Mali: Kredit iz UAE biće iskorišćen za refinansiranje duga koji dospeva u januaru
Mali: Kredit iz UAE biće iskorišćen za refinansiranje duga koji dospeva u januaru - Copyright TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

veličina teksta

Aa Aa

Kredit iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biće iskorišćen za refinansiranje duga koji dospeva u januaru, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i istakao da država tako ni malo ne povećavamo javni dug, već vraća stare dugove.

On je, obraćajući se posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, zapitao ko može danas u svetu da dođe do kredita sa tri odsto kamate.

Naveo je da je javni dug Srbije trenutno 30,5 milijardi evra, Nemački skoro 80 puta veći, a dug SAD - 19,2 triliona dolara, te da nije reč o preduzaduženima, jer države nose taj dug. On je ocenio da apsolutno ništa ne može da se zaključi iz apsolutnih cifara duga.

Ukazao je da značajan parametar udela javnog duga u BDP, a u Srbiji je to 54,7 odsto, što je daleko ispod obaveza po Mastrihtu.

"Dakle daleko ispod 60 odsto što je standard Evropske unije", rekao je on. Mali je naveo podatke Evrostata o nizu evropskih država gde je udeo javnog duga u BDP-u drastično veći.

Ocenio je da Srbija dobro stoji u odnosu na ove mnogo razvijenije zemlje, te istakao da su one prezadužene a ne Srbija.

Opoziciji je posle nedavnog potpisivanja kredita od milijardu dolara sa tr odsto kamate od UAE upozorila da Srbija ima preveliki javni dug od 33 milijarde, a Mali je im je poručio da ne pričaju gluposti. "Uporedite neke indikatore koji imaju smisla, neke indikatore koje ceo svet koristi", naveo je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis