Biznis vesti

Mere za obuzdavanje energetske krize uključuju i okretanje hidrogenu: EK najavila formiranje hidrogenske banke

Komentari

Autor: Euronews

15/09/2022

-

19:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U svom obraćanju o stanju Unije predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je objavila čitav niz mera za obuzdavanje energetske krize, a to uključuje i okretanje hidrogenu i formiranje Hidrogenske banke da bi energetski pomogla članicama Evropske unije. Mnogo je, međutim, dilema oko toga da li će to funkcionisati u okolnostima kada se zemlje pripremaju za zimu bez ruskog gasa. 

Plan EK je da se proizvede deset miliona tona obnovljivog hidrogena do 2030. godine, a En Sofi Korbo, istraživač Centra za globalnu energetsku politiku Univerziteta Kolumbija za Euronews kaže da će to biti priličan izazov, ali da je cilj dostižan ako se krene na vreme.

"Važna je i činjenica da moramo da uvozimo određene količine hidrogena i stoga je plan Evropske komisije veoma ambiciozan, tim pre što smo mi već imali proizvodnju hidrogena u Evropskoj uniji koja je bila zasnovana na prirodnom gasu. Dakle, to nije čisto. Ali, možemo da dosegnemo ciljeve", smatra En Sofi Korbo.

Pitanje je i da li usred krize troškova života, suočena sa inflacijom, Evropa  to sad sebi može da priušti. Korbo ukazuje da hidrogen neće rešiti problem energetske krize u naredne dve ili tri zime.

"Reč je o dugoročnom procesu za dekarbonizaciju naših ekonomija. To je veoma važno. Druga stvar je upravo važnost formiranje ove banke. Dakle, cena proizvodnje hidrogena za obnovljivu električnu energiju je u ovom trenutku previsoka. Stoga, moramo imati isti princip koji smo u periodu od 2000. do 2010. godine imali kod stimulisanja proizvodnje solarne i energije iz vetra. Takođe, neophodno je podržati buduće sektore koji će koristiti hidrogen, to je deo projekta", napominje sagovornica Euronewsa.

Ona kaže da se proizvodnja hidrogena dobija u procesu elektrolize, a da je taj proces zasnovan na vodi, tako da su i suše u Evropi uticale na proizvodnju.

"Sve postojeće studije ne pokazuju da bi to imalio veliki uticaj na vodu kao resurs. Ipak, to je nešto što moramo pažljivo da pratimo", smatra Korbo.

Ona kaže da hidrogen ima drugačiju upotrebu u odnosu na termoelektrane, jer one rade na ugalj i za potrebe proizvodnje struje, što je nešto sasvim drugo.

"Ali, mislim da je važno imati na umu da proizvodnja hidrogena na nivou Evropske unije još nije regulisana. Pravni okvir nije spreman, o njemu se još diskutuje. A to je važno za kompanije koje bi želele da investiraju u te projekte", ukazuje Korbo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis