Biznis vesti

Euronews Centar: Ima li kraja inflaciji i da li nam sledi polarna ekonomska zima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2022

-

23:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U trenutku kada se svet suočava sa nestašicom hrane, a troškovi života nikada nisu bili veći, ekonomisti tvrde da se Srbija za sada dobro drži. Ipak, kako navodi profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić, gost emisije Euronews Centar, veliko je pitanje do kada je moguće držati pod kontrolom inflaciju i zamrznute cene.

On ističe da država ima samo tri načina da obezbedi novac koji nedostaje – da poveća porez na doprinose i akcize, da se zaduži ili da štampa novac.

"Šta god da uradimo od toga, dugoročno je to jako loše", kaže Savić i dodaje da je ekonomija egzaktna nauka u kojoj nema alhemije.

Ipak, ekonomista Slaviša Tasić smatra da smo "blizu vrha", i da bi inflacija uskoro mogla da počne da pada.

"Inflacija se meri u odnosu na isti mesec prošle godine. U odnosu na nivo cena prošle godine, mi sada imamo za 13 odsto veći nivo cena. Cene ne moraju danas više da rastu, mi ćemo imati indukciju zbog onog efekta od prošle godine. Prošle godine u avgustu-septembru već je počela da se ubrzava inflacija za 5-6 odsto. Sada je zbog tog efekta vreme da infacija bude manja", objasnio je Tasić.

U emisiji Euronews Centar možete da pogledate ceo razgovor kao i priloge o inflaciji u Srbiji i svetu, kako se kosmonauti Rusije i SAD spremaju za zajednički let, a prenosimo i delić atmosfere iz Njujorka - političkog centra sveta.

Komentari (0)

Biznis