Biznis vesti

Blumberg: Turske državne banke planiraju da napuste ruski platni sistem Mir

Komentari

Autor: Blumberg

28/09/2022

-

15:25

Blumberg: Turske državne banke planiraju da napuste ruski platni sistem Mir
Blumberg: Turske državne banke planiraju da napuste ruski platni sistem Mir - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turske državne banke planiraju da napuste ruski platni sistem, što pokazuje kako sekundarne sankcije SAD primoravaju zemlje da se distanciraju od Moskve, izvestio je Blumberg.

Tri banke u Turskoj, jedine koje i dalje obrađuju transakcije izvršene ruskim Mir karticama, odlučile su da se povuku iz ovog sistema, rekao je visoki turski zvaničnik, tražeći da ne bude identifikovan jer informacije nisu još dostupne široj javnosti.

Tursko ministarstvo finansija odbilo je da komentariše.

Odluka kojom bi Halkbank, Zirat Banka i Vakif Banka trebalo da prestanu sa obradama Mir kartica označava preokret u turskom stavu o sankcijama usmerenim na Rusiju, dodaje Blumberg.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan, čija je aktivnost bila delikatno izbalansirana od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru, uzdržavao se od učešća u sankcijama koje su objavile SAD i Evropska unija, a sastajao se i raygovarao sa ruskim Vladimirom Putinom.

Međutim, u stavovima turskog predsednika počeli su da se naziru suptilni znaci promena otkako je prošle nedelje otputovao u SAD na skupštinu Ujedinjenih nacija. Odmah po povratku, Erdogan je pozvao svoje najviše savetnike, uključujući i ministra finansija, kako bi razgovarali o alternativama Mir sistemu.

Komentari (0)

Biznis