Biznis vesti

Grupa OPEK+ smanjuje proizvodnju nafte u nastojanju da očuva visinu cene, usledila hitna reakcija SAD

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2022

-

18:44

Grupa OPEK+  smanjuje proizvodnju nafte u nastojanju da očuva visinu cene, usledila hitna reakcija SAD
Skladište nafte u Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa OPEK+ dogovorila se na sastanku u Beču da smanji zajedničku proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, u nastojanju da zaustavi pad cena "crnog zlata" izazvan slabljenjem globalne ekonomije, javlja "Blumberg". Usledila je hitna reakcija iz SAD - predsednik Džozef Bajden pozvao je administraciju i Kongres da istraže načine da se poveća proizvodnja energenata u SAD 

To je najveće smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika od 2020. godine, koje neće imati tako veliki uticaj na globalnu ponudu kako to sugeriše cifra iz naslova, jer neke zemlje članice već pumpaju znatno ispod svojih kvota, što znači da su u skladu s novim ograničenjima i neće dodatmo rezati proizvodnju, ocenjuje njujorška agencija.

Uprkos tome, odluka naftnog kartela rizikuje da zada još jedan udarac globalnoj ekonomiji koja se već bori s inflacijom izazvanom visokim cenama energije. Ovaj potez takođe može da iziritira SAD i da bude okidač za potencijalni odgovor Vašingtona, dodaje se "Blumberg".

Predsednik Džo Bajden je ranije ove godine posetio Saudijsku Arabiju s ciljem da ubedi Rijad da poveća proizvodnju nafte kako bi Amerikancima obezbedio niže cene na pumpama uoči izbora na sredini mandata u novembru.

Rezanje proizvodnje od 2,0 miliona barela dnevno biće proporcionalno raspodeljeno među članicama, pri čemu će osnov za podelu biti ranija proizvodna kvota svake zemlje. Prema računici "Blumberga" izvedenoj na bazi proizvodnje u septembru, to znači da će samo osam zemalja zaista obuzdati pumpanje, što će rezultirati realnim smanjenjem proizvodnje od oko 880.000 barela dnevno.

Američki zvaničnici su ranije danas upućivali apele kolegama u Persijskom zalivu pokušavajući da ih nagovore da se suprotstave smanjenju proizvodnje, dodaje njujorška agencija pozivajući se na dobro obaveštene ljude.

Bajden traži povećanje proizvodnje energenata u SAD

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je administraciju i Kongres da istraže načine da se poveća proizvodnja energenata u SAD i smanji kontrola Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nad cenama energenata nakon, kako je rekao, "kratkovidog" smanjenja proizvodnje u zemljama OPEK, saopštila je danas Bela kuća.


Bajden je najavio da će u skladu sa potrebama nastaviti da upravlja korišćenjem nafte iz nacionalnih strateških rezervi, navodi se u saopštenju savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejka Salivena i direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Brajana Diza, prenosi Rojters.

Bela kuća se ranije obavezala da će u narednim nedeljama prekinuti sa korišćenjem nafte iz američkih strateških rezervi, ali danas je saopšteno da će nafta iz državnih rezervi ipak nastaviti da se koristi "po potrebi".

Ranije ove godine, predsednik Bajden je odobrio da se iz rezervi sme koristiti 180 miliona barela.

Na današnjem sastanku OPEK+ u Beču ignorisane su molbe Bele kuće da se održi proizvodnja nafte bez ograničenja i odlučeno je da se proizvodnja smanji čak za dva miliona barela dnevno, što je najveće smanjenje proizvodnje od izbijanja pandemije kovida-19 2020. godine.

"Predsednik (Bajden) je razočaran kratkovidom odlukom OPEK+ da smanji proizvodne kvote u trenutku kada se globalna ekonomija suočava sa kontinuiranim negativnim uticajem Putinove invazije na Ukrajinu", navodi se u saopštenju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis