Biznis vesti

Podvodni kabl dug 1.373 km spajaće Grčku i Egipat: Cilj dopremanje čiste i jeftinije energije u Evropu

Komentari

Autor: Euronews

09/10/2022

-

21:49

Podvodni kabl dug 1.373 km spajaće Grčku i Egipat: Cilj dopremanje čiste i jeftinije energije u Evropu
Podvodni kabl dug 1.373 km spajaće Grčku i Egipat: Cilj dopremanje čiste i jeftinije energije u Evropu - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Grčka se upušta u jedan od najambicioznijih energetskih projekata Evrope povezujući svoju električnu mrežu sa egipatskom.

Podvodni kabal prenosiće 3.000 MW električne energije, dovoljno za napajanje 450.000 domaćinstava, i ići će od severnog Egipta direktno do Atike u Grčkoj.

Projekat sprovodi kompanija Copelouzos Group, čije se rukovodstvo sastalo prošle nedelje sa egipatskim liderima kako bi ubrzali proces.

Kako rastu cene nafte i gasa, Evropa se suočava sa pretećom energetskom krizom. Rusija je bila najveći dobavljač nafte i gasa u Uniji 2021. godine, obezbeđujući oko 40 odsto njegovih ukupnih energetskih potreba. Ali, nakon invazije na Ukrajinu i uvođenja sankcija, cene energenata su porasle zbog čega su mnoge nacije u problemu u potrazi za novim izvorima energije.

"Dovodeći 3.000 MW čiste energije u Evropu preko Grčke, pomažemo Evropi da se odvikne od ruskih fosilnih goriva i prirodnog gasa", kaže Joanis Karidas, izvršni direktor kompanije.

"Takođe, zelena energija koju ćemo transportovati biće mnogo jeftinija od današnjih cena energije. Shvatate da će to pomoći i grčkim i evropskim potrošačima"

"GREGY interkonekcija" bi trebalo da košta 3,5 milijardi evra, a Evropska unija za ovaj projekat kaže da je od zajedničkog interesa. To znači da je identifikovan kao ključni prioritet u međusobnom povezivanju infrastrukture na energetski sistem EU.

Interkonektor će prenositi čistu električnu energiju proizvedenu u Egiptu i drugim afričkim zemljama kroz podvodne kablove preko vetroelektrana i solarnih parkova. Ukupna dužina projekta je neverovatna 1.373 kilometra.

"Približno jedna trećina će se trošiti u Grčkoj i to uglavnom u grčkoj industriji, druga trećina će se izvoziti u susedne evropske zemlje, a ostatak će se koristiti za proizvodnju zelenog vodonika", kaže Karidas.

"Većina ovog vodonika biće izvezena i u susedne evropske zemlje"

Egipat je već završio projekte interkonekcije sa Libijom, Sudanom i Saudijskom Arabijom i teži da postane glavni energetski centar za jugoistočnu Evropu. Očekuje se da će projekat biti završen za sedam do osam godina.

Komentari (0)

Biznis