Biznis vesti

Objavljene nove cene goriva - koliko će koštati benzin i dizel

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2022

-

14:09

Objavljene nove cene goriva - koliko će koštati benzin i dizel
Objavljene nove cene goriva - koliko će koštati benzin i dizel - Copyright AP Photo/Michel Spingler

veličina teksta

Aa Aa

Nova maksimalna cena evrodizela će od danas na pumpama biti 216 dinara, dok će benzin koštati 175 dinara, saopštilo je Ministarstvo trgovine. Cene goriva se nisu menjale u protekle dve nedelje, a do danas je dizel koštao 213, a benzin 172 dinara.

Vlada Srbije je na sednici 30. septembra usvojila izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, imajući u vidu da je tržište još nestabilno i da je zato neophodno produžiti period važenja ograničenja cena tih proizvoda, koja je oročena na period do 31. oktobra.

Izmenjena je i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, takođe, produženo do kraja oktobra.

"Izmenjena odluka je doneta s obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Podsetimo, Vlada Srbije je cenu goriva prvi put ograničila u martu i od tada svakog petka do 15 sati, utvrđuje i objavljuje najvišu maloprodajnu cenu, koja važi narednih sedam dana.

Nafta krenula ka najvećem nedeljnom rastu

Cena nafte je krenula prema najvećem nedeljnom rastu od početka marta, pošto je OPEK+ smanjenjem proizvodnje usmerio kurs tržišta ka daljem zaoštravanju uoči zime, piše Bloomberg Adria.

Fjučersi West Texas Intermediate (WTI) trgovali su se u petak blizu 88 dolara po barelu. Fjučersi su porasli za oko 11 odsto tokom nedelje. Vremenski razmaci su signalizirali nedostatak ponude čak i pre nego što je savez proizvođača objavio svoje najveće smanjenje proizvodnje od početka pandemije - potez koji će dodatno stisnuti tržište.

Pooštravanje izgleda zaustavilo je pad cena nafte, koji je opterećen zabrinutošću zbog usporavanja globalne ekonomije i agresivnog povećanja kamatnih stopa centralnih banaka. Rusija je takođe ove nedelje ponovila da neće prodavati naftu zemljama koje usvoje ograničenje cena, što dodatno povećava neizvesnost u snabdevanju.

Potez OPEK+ da smanji proizvodnju "mogao bi biti prekretnica za tržište", rekli su analitičari Australia & New Zealand Banking Group, uključujući Daniela Hynesa. "Raspoloženje je već bilo medveđe u iščekivanju slabljenja globalne privrede, a ova bi odluka trebala dodatno da zaoštri tržište."

Saudijska Arabija, ključna članica OPEK+, koja je zadržala cene za isporuke u Aziji u novembru i snizila one za Evropu, dala je malo predaha potrošačima nafte. Rafinerije i trgovci predviđali su povećanje.

WTI za isporuku u novembru bila je stabilna na 88,36 dolara po barelu u 12.05. u Singapuru. Brent za trgovanje u decembru pao je za 0,2 posto na 94,28 dolara po barelu.

Američki predsednik Joe Biden izrazio je razočaranje odlukom o smanjenju proizvodnje, dok je glavni energetski savetnik Amos Hochstein rekao da je vest imala manji uticaj na cenu nego što je Bela kuća očekivala. Ipak, banke od Morgan Stanleya do Goldman Sachs Group očekuju da će se Brent vratiti na 100 dolara po barelu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici planiraju da smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno od novembra. Međutim, ministar nafte Saudijske Arabije rekao je da će smanjenje u stvarnom svetu verovatno biti oko jedan do 1,1 milion jer neke članice pumpaju daleko ispod svojih kvota.

Tržište izgleda "prilično tesno" od četvrtog kvartala nadalje, rekao je James Whistler, direktor Vanir Global Markets Pte. u Singapuru. Rezovi OPEC+ ostavljaju tržište ranjivim uoči evropskih sankcija na uvoz ruske nafte i verovatno povratku kineske potražnje krajem godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis