Biznis vesti

Bajatović: Imamo dovoljno gasa i nikad veće zalihe, uskoro odluka o povećanju cene za privredu

Komentari

Autor: TV Prva / Tanjug

13/10/2022

-

10:47

Bajatović: Imamo dovoljno gasa i nikad veće zalihe, uskoro odluka o povećanju cene za privredu
Dušan Bajatović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Imamo dovoljno gasa i nikad veće zalihe, a od gasa se proizvodi i struja. Niko nije doneo odluku da se grejna sezona odloži, ali ako je već Miholjsko leto dobro je da prištedimo, poručio je danas generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

On je za Prvu rekao da će se poštovati ako neko donese odluku da grejna sezona počne kasnije i dodao da se razmatra da period trošenja gasa iz skladišta počne što kasnije, jer bi u suprotnom moralo čim počne malo hladno da se troši gas iz sladišta.

"Želimo da što više uštedimo baš zbog toga ako se desi neka nesreća ili neko miniranje nečega. Trenutni cilj je da se pravi što više struje iz gasa. Struju ne uvozimo već 15 dana, a značajno se popravila i hidrologija", rekao je Bajatović.

On je naveo da su donete odluke o nabavci dodatnih količina lož-ulja, nafte i dizela, kako bi svaka toplana u Srbiji koja ima mogućosti mogla da radi na alternativni energent, bar mesec dana ako dođe do neke eksplozije na gasovodu. Napomenuo je da su podmorske cevi Severnog toka na 170 metara dubine, pa relativno brzo popravljaju dok su cevi Turskog toka pod morem na 2.200 metara.

"Ako zahladi pustićemo daljinsko grejanje sutra, ali još nije hladno. Ne znam kakva će odluka biti na kraju. Svi daljinski sistemi su provereni i tehnički osposobljeni i mogu da startuju", rekao je Bajatović.

Dodao je da lokalne samouprave o tome odlučuju, ali i poručio da od smrzavanja ove zime neće biti ništa. Istakao je da će temperatura biti po uredbi, što znači 20 stepeni, plus minus jedan stepen i da će se to održati.

"Zašto ne bismo uštedeli, umesto da potrošimo 50 miliona kubnih metara gasa više od 15. oktobra do 1. novembra. Koliko će nam ta ušteda značiti ako neko ne daj bože na moru bombarduje Turski tok", rekao je Bajatović.

"Uskoro povećanje cene gasa za privredu"

Dodao je da će cene grejanja biti takva da može da je plati svako ko ima najčešću ili minimalnu platu. Istakao je da veća cena od 416 dolara za 1.000 metara kubnih gasa do koje dolazi zbog promene formule neće uticati na račune građana, jer država plaća razliku.

"Za privredu povećanje cene gasa sigurno neće biti veliko. O tome će se odlučivati uskoro", rekao je on i dodao da će se možda razmišljati o minimalnom povećanju cena za industriju.

Bajatović je rekao i da se BIA, policija i kontra-obaveštajne službe, bave sa kolegama u regionu bezbednošću gasovoda. Dodao je da će i lokalno stanovništvo biti angazovano da pomogne, a naveo je da je dobijena i satelitska zaštita tog objekta.

Na pitanje šta bi imao da poruči ministarki Mihajlović koja je ranije rekla da bi Srbijgas mogao da ima bolje rukovostvo, Bajatović je rekao da je to večita utakmica "Zorane i Dušana", "ko je Amerikanac, a ko Rus".

"Mislim da bi zbog nekih promašaja, neki kvalitetniji ljudi trebalo da vode Ministarstvo energetike. Postavio bih možda i neko pitanje, ali sam siguran da ne bih dobio pametan odgovor", rekao je on, ali nije rekao koje je to pitanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis