Biznis vesti

Cene gasa u Evropi ponovo na klackalici - na holandskoj berzi skaču, u Britaniji skliznule posle kratkog rasta

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2022

-

14:01

Cene gasa u Evropi ponovo na klackalici - na holandskoj berzi skaču, u Britaniji skliznule posle kratkog rasta
Cene gasa u Evropi ponovo na klackalici - na holandskoj berzi skaču, u Britaniji skliznule posle kratkog rasta - Copyright EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

veličina teksta

Aa Aa

Veleprodajne cene gasa na holandskoj berzi porasle su danas nakon poziva francuskog sindikata da se štrajkovi prošire na ceo energetski sektor, što je izazvalo strahovanja od poremećaja snabdevanja energijom, dok tržišta čekaju regulatorne odluke Evropske komisije o zauzdavanju visokih cena.

S druge strane, cene gasa u Britaniji su skliznule posle kratkog rasta, nakon što je norveška policija saopštila da je rešen incident do kojeg je došlo danas u fabrici Nihamna, koja prerađuje gas sa ogromnog polja Ormen Lange, ali nije jasno o kakvoj se nezgodi radi. Norveška je sada najveći evropski snabdevač gasom.

Cena gasa za isporuku u narednom mesecu (fjučers ugovori) porasla na holandskom tržištu za 2,5 evra na 160,50 evra po megavat-satu (MWh) na trgovanju do 8:51 časova po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters.

Fjučersi gasa za decembarsku isporuku skočili su za 5,6 evra na 178,15 evra/MWh.

Na britanskom trgovanju za dan unapred, cena gasa se spustila za 7,20 penija na 1,68 funti po Britanskoj termalnoj jedinici (BTU), dok je za isporuku odmah danas skliznula za 4,5 penija na 1,72 funte po BTU.

Francuski sindikat FNME-CGT, inicijator višenedeljnog štrajka u rafinerijama i skladištima nafte koji poremete snabdevanje gorivom u Francuskoj, pozvao je danas na širenje ove industrijske akcije na ceo energetski sektor.

Pored aktuelnog štrajka u rafinerijama i skladištima benzina, u toku su i obustave rada, prema saopštenju sindikata, u pet nuklearnih reaktora francuske energetske kompanije EDF, a u štrajku su i radnici u skladištu gasa francuskog Anžija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis