Biznis vesti

Mihajlović o saradnji s norveškom kompanijom u oblasti energetike: Ne komentarišem strogo povereljiva dokumenta

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2022

-

13:48

Mihajlović o saradnji s norveškom kompanijom u oblasti energetike: Ne komentarišem strogo povereljiva dokumenta
Tanjug/MRE/Zoran Petrović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Kuli, na pitanje novinara o zaključku vlade u vezi sa saradnjom sa Norveškom u oblasti energetike, da to ministarstvo nije bilo predlagač ovog akta, niti je konsultovano u njegovoj izradi, a da zbog oznake poverljivosti neće komentarisati njegov sadržaj.

"Kad je reč o dokumentu koji navodite, usvojeni zaključak vlade nosi oznaku poverljivosti i stoga se ne može objavljivati niti komentarisati njegov sadržaj. Ministarstvo energetike nije bilo predlagač ovog akta, nije konsultovano u njegovoj izradi i nemam zakonska prava da komentarišem", rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je ministarstvo.

Kaže da ministarstvo radi dva najvažnija dokumenta koja će odrediti pravce razvoja naše energetike u narednim decenijama.

"Jedan je strategija razvoja energetike, na čijoj izradi rade Elektrotehnički institut Nikola Tesla i Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, a koji su izabrani posle sprovedene javne nabavke. Drugi važan dokument je integrisani nacionalni plan za klimu i energetiku do 2030, sa vizijom do 2050. godine, koji će odrediti jasne ciljeve o smanjenju potrošnje, korišćenju obnovljivih izvora energije, smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte", rekla je Mihajlović.

Dodaje da su to dokumenti čiju izradu je pokrenulo Ministarstvo rudasrtva i energetike.

"To su javni podaci, učestvuju brojne institucije, državna preduzeća, nevladin sektor, a sve drugo u čemu ministarstvo nije učestvovalo, posebno kad ima oznaku da je strogo poverljivo, ne komentarišem. Nisam komentarisala nikada takve dokumente, jer to nije u skladu sa zakonom“, rekla je Mihajlovićeva, navedeno je u saopštenju.

Mediji su ranije preneli da je Vlada Srbije sklopila tajni ugovor o energetici s Norvežanima, firmom "Rystad Energy" o konsultantskim uslugama za energetski sektor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis