Biznis vesti

Bajden kritikovao naftne kompanije zbog "ratnog profiterstva" i zapretio porezom na "neočekivani prihod"

Komentari

Autor: Euronews

01/11/2022

-

11:57

Bajden kritikovao naftne kompanije zbog "ratnog profiterstva" i zapretio porezom na "neočekivani prihod"
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden optužio je u ponedeljak naftne kompanije za "ratno profiterstvo" jer je ukazao na mogućnost uvođenja poreza na neočekivane prihode ako ne podstaknu domaću proizvodnju.

U kratkim napomenama, Bajden je kritikovao velike naftne kompanije zbog rekordnog profita i odbijanja da pomognu u snižavanju cena na benzinskim stanicama za američki narod.

"Današnji rekordni profiti naftnih kompanija nisu zato što rade nešto novo ili inovativno", rekao je Bajden.

"Njihov profit se bazira na nepredviđenom ratu i neverovatnom novcu od brutalnog sukoba koji pustoši Ukrajinu i utiče na desetine miliona ljudi širom sveta"

Predsednik SAD je rekao da će tražiti od Kongresa da uvede poreske kazne kompanijama za porez na naftu ako ne počnu da ulažu deo svog profita u smanjenje troškova za američke potrošače.

Predsednik je izrekao upozorenje samo nekoliko dana pre srednjoročnih izbora 8. novembra.

"Moj tim će sarađivati sa Kongresom kako bi razmotrio ove opcije koje su dostupne nama i drugima", rekao je Bajden.

"Vreme je da ove kompanije prestanu sa ratnim profiterstvom, ispune svoje obaveze u ovoj zemlji, daju američkom narodu oduška, a da i dalje rade veoma dobro"

Bajden je aludirao na kompaniju ExxonMobil koja je samo u trećem kvartalu prijavila zaradu od 19,7 milijardi dolara.

Njih je posebno kritikovao jer su koristili rekordne profite kako bi akcionarima obezbedili velike dividende i otkupe akcija, ali nisu uspeli da investiraju u poboljšanja proizvodnje koja bi koristila krajnjim potrošačima.

Druga naftna kompanija Chevron, imala je 11,23 milijarde dolara profita u trećem kvartalu, skoro dostigavši rekordnu dobit koju je ostvarila u prethodnom kvartalu.

Tokom poslednja dva kvartala ExxonMobil, Chevron, Shell, BP, ConocoPhillips i TotalEnergy su zaradili preko sto milijardi evra profita - više nego što su zaradili prošle godine i skoro tri puta više od onoga što su zaradili u istim kvartalima 2021. godine.

Štaviše, visoke cene gorive su pogoršale inflaciju i uticale na položaj Bajdena i demokrata među biračima.

Kongres bi morao da odobri dodatne poreze na proizvođače energije - ali, to bi bilo teško u sadašnjem Kongresu gde demokrate imaju usku kontrolu nad Domom i Senatom, a manje je verovatno da bi republikanci ponovo preuzeli jedan ili oba doma 8. novembra.

Amerikanci su se poslednjih meseci mučili sa bolno visokim cenama benzina, plaćajući u proseku više od 4,8 evra za galon (približno četiri litre) benzina u početkom jula. Od tada su cene pale na 3,78 evra u proseku na nacionalnom nivou, ali Bela kuća kaže da bi trebalo da budu niže, s obzirom na pad globalnih cena nafte u istom periodu.

"Ne mogu da verujem da moram ovo da kažem, ali davanje profita akcionarima nije isto što i snižavanje cena za američke porodice", napisao je Bajden na Tviteru u petak.

On inače kritikuje profit energetskih kompanija od juna, kada se javno požalio da je "Exxon ove godine zaradio više novca od Boga".

Komentari (0)

Biznis