Biznis vesti

"Gradimo dugoročna partnerstva": Privrednici iz SAD zainteresovani za saradnju u energetici i IT sektoru u regionu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2022

-

12:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države grade dugoročna partnerstva sa kompanijama sa Zapadnog Balkana, rekao je danas u Beogradu zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD za Evropu i Evroaziju Dejvid de Falko i naveo da ima još prostora za unapređenje odnosa između njegove zemlje i regiona naročito u oblasti energetike i IKT tehnologije.On je na konferenciji posvećenoj unapređenju ekonomskih odnosa regiona sa SAD ocenio da su sve zemlje regiona pune potencijala za dalju saradnju sa SAD.

"Svesni smo da razvoj i upotreba novih tehnologija ide ruku pod ruku sa razvojem našeg društva i demokratije. Želimo da pored privredne saradnje, doprinesemo da region postane i sigurno mesto za buduće generacije", poručio je De Falko.

Privredna komora Srbije u partnerstvu sa Ambasadom SAD u Srbiji i Američkom privrednom komorom (AmC ham) je uz podršku Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6), organizovala regionalnu konferenciju "Western Balkan Regional Commercial Conference and Busines s-to-Busines s Event", posvećenu unapređnju ekonomskih odnosa regiona sa SAD.

Regionalna konferencija pružiće priliku predstavnicima šest privrednih komora Zapadnog Balkana, okupljenim na Investicionom forumu komora WB6, da predstave zajednički potencijal regiona.

Otpravnik poslova u ambasadi SAD u Beogradu Džon Ginkel kazao je ovom prilikom da SAD gaje veliki optimizam kada je u pitanju razvoj regiona.

"Živimo u povezanom svetu i privrednici žele da koriste veze i svoj biznis obavljaju neometano", poručio je on.

Ginkel je kazao da je cilj današnje konferencije, kao i saradnje SAD sa ZB, obezbeđivanje povoljnog poslovnog prostora za protok ljudi, roba i kapitala.

Lučić: Važno partnerstvo sa kompanijama iz SAD

Među privrednicima iz SAD su predstavnici nekih od najvećih američkih globalnih korporacija, a sa njima se juče sastao i generalni direktor kompanije "Telekom Srbija" Vladimir Lučić. On je za Euronews Srbija rekao da je imao sastanak sa predstavnicima "Amazona" i da se razmatra zajedničko ulaganje te američke kompanije i "Telekoma" u startape. On je istakao da je "Telekom Srbija" veliki partner američkih kompanija i napomenuo da je naša IT struktura pre svega bazirana na hardveru i softveru iz SAD. 

"Poslednje tri godine smo ugovorili sa kompanijama iz SAD projekte od oko 55 miliona evra, a u tu sumu nisam ukalkulisao telefone kao što je "ajfon". U tom slučaju cifra bi bila duplo veća. Partnerstvo sa američkim kompanijama nam dosta znači, jer su oni definitivno lideri u IT softverima i u digitalnim servisima. Svrha ovog sastanka je bila da proširimo saradnju s postojećim partnerima i da pronađemo neke nove", rekao je Lučić za Euronews Srbija.

Euronews

Delagacija iz SAD, kakva nije bila u Srbiji poslednjih 20 godina, izrodiće nove ideje o zajedničkom nastupu ka drugim biznis korisnicima, ali i ka državi sa nekim projektima. Lučić ističe saradnju sa velikim igračima kao što je "Amazon" koji je iskazao želju da bude i deo "Telekomovog" 5G projekta.

Čadež: Srbija i region su veliki potencijal

Na današnjoj konferenciji danas učestvuje više od 180 kompanija, od kojih je 27 iz SAD, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je na otvaranju izrazio očekivanje da će na tom skupi biti sklopljeni novi poslovni ugovori. Dodao je da će u okviru današnje konferencije biti održano i oko 260 B2B (biznis tu biznis) sastanaka. Čadež je rekao da oko 160 kompanija dolazi iz celog regiona.

"Srbija i ovaj region jesu veliki potencijal kada su u pitanju znanje, inovacije i kreativnost", poručio je Čadež.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Naveo je da je aktivnost sa američkim partnerima dosta doprinela razvoju IT sektora u Srbiji.

Ova konferencija Western Balkan Regional Commercial Conference and Busines s-to-Busines s Event“, organizuje se u okviru posete Srbiji i Crnoj Gori Trgovinske misije Vlade SAD, koju čine 27 američkih kompanija sa fokusom na IKT, energetiku i čistu tehnologiju.

"Sigurno i stabilno okruženje ključno"

Američke kompanije koje investiraju u Srbiji žele da posluju tamo gde postoji sigurno i stabilno poslovno okruženje, izjavio je danas otpravnik poslova u ambasadi SAD u Beogradu Džon Ginkel i dodao da na njihove poslovne odluke utiče i harmonizacija spoljne politike Srbije sa politikom EU po pitanju sitaucije u Ukrajini. On je tako odgovorio na pitanje novinara da li će američke investicije zavisiti od toga da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji.

"Svaka privatna kompanija donosi odluke na osnovu velikog broja faktora i žele da tamo gde posluju da postoji sigurno i stabilno okruženje i gde mogu da pretpostave da će uloženi novac doneti novu vrednost", kazao je Ginkel.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Prema tome, kaže, privrednici i investitori obraćaju pažnju na različite i brojne signale koji im govore da li se nalaze na pravom mestu i da li će njihove investicije otići u pravom smeru. Naglasio je da, kada je reč o onome što se dešava u Ukrajini, harmonizacija spoljne politike sa politikom EU ima uticaja na odluke investitora.

Zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD za Evropu i Evroaziju Dejvid da Falko rekao je da je, što se tiče mogućnosti investiranja u regionu, imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo, veoma važno da možemo da radimo zajedno.

"Vidim da su u Srbiji sprovedene reforme i da je vlada preduzela korake da ohrabri IKT sektor, a suočavamo se i sa potrebama da izađemo na kraj sa energetskom bezbednošću koja uključuje i diversifikaciju izvora energije", naveo je De Falko.

Dodao je da dve zemlje rade na digitializaciji ekonomije, za šta je potrebno, pre svega, bezbedno okruženje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis