Biznis vesti

Lučić sa delegacijom američkih privrednika: Razmatramo zajedničko ulaganje Telekoma i Amazona u startape

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2022

-

13:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američka privredna delegacija od juče boravi u Srbiji. Među privrednicima iz SAD su predstavnici nekih od najvećih američkih globalnih korporacija, a sa njima se danas sastao i generalni direktor kompanije "Telekom Srbija" Vladimir Lučić. On je za Euronews Srbija rekao da je imao sastanak sa predstavnicima "Amazona" i da se razmatra zajedničko ulaganje te američke kompanije i "Telekoma" u startape.

Na sastanku delegacija juče su predstavnici Američke privredne komore istakli da su formulisana četiri prioriteta saradnje koja bi kratkoročno trebalo da doprinesu da se prebrodi aktuelna kriza, a dugoročno da dovedu do stvaranja modernog poslovnog okruženja u Srbiji, a na prvom mestu je nastavak digitalne transformacije. 

"Nama je saradnja sa globalnim internet igračima poput "Amazona" vrlo bitna, posebno kroz zajedničko investiranje u startape. Mi smo prva kompanija koja je to uvela u Srbiji i koja je otvorila fond za finansiranje startap ideja. Moram priznati da je to veoma interesantno američkim kompanijama. Nama je, takođe, potrebna saradnja sa njima jer oni mogu kasnije, u srednjoj i završnoj fazi, da pomognu nekom startapu da bude najveći. Veliki sam optimista", rekao je Lučić.

On je istakao da je "Telekom Srbija" veliki partner američkih kompanija i napomenuo da je naša IT struktura pre svega bazirana na hardveru i softveru iz SAD. 

"Poslednje tri godine smo ugovorili sa kompanijama iz SAD projekte od oko 55 miliona evra, a u tu sumu nisam ukalkulisao telefone kao što je "ajfon". U tom slučaju cifra bi bila duplo veća. Partnerstvo sa američkim kompanijama nam dosta znači, jer su oni definitivno lideri u IT softverima i u digitalnim servisima. Svrha ovog sastanka je bila da proširimo saradnju s postojećim partnerima i da pronađemo neke nove", rekao je Lučić za Euronews Srbija.

Direktor "Telekoma" je naglasio da je ovoj kompaniji bitna i saradnja iz domena digitalnih servisa i kontenta i napomenuo da je ovog meseca "Telekom" prodao Amazonu seriju "Zlatni dečko" za Nemačku, Švajcarsku i Austriju.

"Imamo niz područja saradnje sa američkim kompanijama. Moram da se zahvalim Ambasadi SAD jer nam mnogo znači da na jednom mestu možemo da vidimo predstavnike toliko američkih kompanija.

Delagacija iz SAD, kakava nije bila u Srbiji poslednjih 20 godina, izrodiće nove ideje o zajedničkom nastupu ka drugim biznis korisnicima, ali i ka državi sa nekim projektima. Lučić ističe saradnju sa velikim igračima kao što je "Amazon" koji je iskazao želju da bude i deo "Telekomovog" 5G projekta.

"To je s naše strane oberučki prihvaćeno. Konkurencija je zdrava i tu se javljaju i nove američke kompanije koje imaju deo tog komunikacionog sistema koji ćemo mi testirati i, ako budu dobre, sigurno ćemo u nekoj budućoj tržišnoj utakmici na njih i računati", rekoa je Lučić.

Devetom tačkom Vašingtonskog sporazuma Srbija se obavezala da ne nabavljamo 5G od nepoverljivih dobavljača, a to se često tumačilo, da to ne bude od strane Narodne Republike Kine. Na pitanje da li ovakav američki upliv u 5G razvoj u Srbiji treba da istisne Kineze, Lučić je odgovorio da je svaka konkurencija dobro došla, jer će se u budućoj industrijskoj revoluciji zahtevati potpuna pokrivenost zemlje 5G signalom.

"Što se tiče 5G tu moram da pohvalim našu kompaniju, jer smo mi jedini na Zapadnom Balkanu koji su dobili finansiranje Evropske investicione banke. Prepoznali su nas kao kompaniju koja će biti nosilac digitalnog razvoja na Zapadnom Balkanu i oni faktički zajedno sa nama finansiraju 5G. Razvoj 5G je veliki izazov i zahteva veliki broj baznih stanica koje moraju biti montirane", objasnio je Lučić.

U više navrata smo čuli da je Srbija trebalo da preduzme veće korake u instaliranju 5G mreže, a direktor "Telekoma" je istakao da je važna velika konkurentnost operatera i dodao da smatra da će i poslednja merenja regulatora pokazati izuzetan kvalitet 4G mreže, koja predstavlja osnovu za 5G zato što se na postojećim sajtovima praktično montira 5G stanice.

"Telekom Srbija je spreman i za brzu implementaciju 5G. Vrlo je bitno da tek sad dolaze ti pravi servisi i zato mislim da nema kašnjenja. Važno je da, kada krene implementacija 5G, ljudi vide mogućnost drugih servisa baziranih na 5G, a ne samo da vide brže otvaranje jutjuba ili drugih aplikacija koje već sada mogu da koriste. Zato smo mi i napravili strateško partnerstvo sa "Vodafonom" kao najvećim evropskim operatorom, koji je prepoznat kao najinovatnija firma u domenu 5G", rekao je Lučić.

On je dodao da će "Telekom" sledeće godine sa implementacijom 5G imati i praktične digitalne servise koji će biti tehnološki iskorak i da će ih implementirati uz pomoć tako jake kompanije, zbog čega će korisnici i praktično videti koja je razlika između 4G i 5G.

(VIDEO) Američka privredna delegacija u Srbiji:

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis