Biznis vesti

Velika privredna delegacija iz SAD u Beogradu: "Srbija poznata po talentima, došli smo da se povežemo i razmenimo ideje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/10/2022

-

20:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U ambasadi SAD u Beogradu održan je prijem povodom dolaska američke privredne delegacije u Srbiju. Među privrednicima iz Amerike su predstavnici nekih od najvećih američkih globalnih korporacija koji su danas razgovarali sa predsednikom i premijerkom Srbije. Američki biznismeni su za Euronews Srbija istakli da se veoma raduju saradnji sa srpskim kompanijama i da su optimistični kada je reč o sastancima koji im predstoje ove nedelje.

Američki ambasador Kristofer Hil je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast što može da dočeka veliku američku delegaciju. On je u obraćanju na prijemu u ambasadi istakao da su odnosi SAD i Srbije dobri, i da je dokaz te tvrdnje to što je došla delegacija koja uključuje 27 američkih kompanija.

"Oni su došli da vide šta se događa u Srbiji, i to mislim u veoma pozitivnom svetlu. Srbija je zemlja u pokretu. Mislim da je posvećena i da pravi neke veoma važne izbore u istorijskom trenutku", rekao je ambasador.

Kako je naveo, američki privrednici su došli u momentima kada je tek izabrana nova Vlada Srbije, dodajući da su novi ministri tek seli u fotelje, a već se sastaju sa predstavnicima 27 firmi iz SAD. Pomenuo je da su na prijemu prisutni ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministar privrede Rade Basta. 

Euronews/Stefan Goranović

 

"Neki istoričari i advokati gledaju unazad. Diplomate, a posebno biznismeni gledaju unapred. Mislim da možemo da gledamo unapred sa mnogo optimizma i mislim da dve zemlje vrlo dobro rade zajedno", poručio je ambasador Hil. 

On je dodao da bi o svemu što se dogodilo u prošlosti trebalo da mislimo kao o prilici da prevaziđemo nedaće i istakao je da ekonomisti moraju da imaju kapacitet da prevaziđu teškoće.  

"Verujem da je to istina i za individualne osobe, kao i za nacije. Danas imamo priliku da gledamo napred, da pokažemo elastičnost i da razumemo šta je to što možemo zajedno da uradimo", rekao je.

"Niko ne zna bolje tehnologiju od mladih Srba"

Kako je naglasio, mnogo se priča o tome da se Srbija okreće Zapadu, a on smatra da je jasno da se to događa. Međutim, kaže i da se vidi i da se Zapad pomera ka Srbiji. 

"Zbog toga mislim da postoji veliki interes za to šta se dešava u Srbiji, naročito u ekonomskim kategorijama za koje je zainteresovana ova trgovinska delegacija. Niko ne zna bolje tehnologiju od mladih Srba, to je neverovatno. Mladi Srbi su zaista zainteresovani za to. Možemo da im pomognemo povezivanjem kompanija i otvaranjem poslova. To je ono što radimo", rekao je Kristofer Hil. 

On je naveo da je delegacija jutros imala sjajan sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da su svi oni govorili o tome zašto su došli. Dodao je i da je predsednik u jednom trenutku rekao da mu je to najbolji sastanak koji je imao danas, a možda i ove nedelje ili godine. 

"Mislim da je razumeo ono što zajedno radimo, da je to građenje budućnosti. Ko god želi da priča o prošlosti, treba da razume da je prošlost prilika za sve nas da pokažemo elastičnost i imam veliki optimizam. Optimizam nikada ne ide sam i trebalo bi da bude ispraćen sa mnogo rada i energije", zaključio je američki ambasador.

Dejvid de Falko: Suočavamo se sa zajedničkim izazovima

Zamenik pomoćnika sekretara u Ministarstvu trgovine SAD zadužen za Evropu i Evroaziju Dejvid de Falko je poručio da se Srbija i SAD suočavaju sa zajedničkim izazovima. On je pomenuo regulisanje korišćenja ugljenika, klimatske promene i digitalnu ekonomiju. 

Poručio je da Srbija i SAD dele zajedničke demokratske vrednosti i da veruju u principe slobodnog tržišta. 

Euronews/Stefan Goranović

 

"Ako želimo da živimo u boljem svetu, moramo u nekom trenutku da odgovorimo na pitanja o klimatskim promenama, a to znači raditi na novim tehnologijama sa partnerima kao što je Srbija". rekao je De Falko. 

Istakao je da je odluka o dolasku u Srbiju za njega bila laka i da je pre godinu dana, kada je obeleženo 140 godina odnosa dve zemnlje, odlučeno da ima smisla doći na Zapadni Balkan i da treba početi sa Srbijom koja je lider u regionu.

"Bilo je lako. Predstavnici 27 kompanija su bili uzbuđeni da dođu", rekao je on. 

Istakao je da je predsednik Srbije proveo mnogo vremena sa američkim privrednicima, kao i da će oni sutra imati razgovore sa ministrima.

"Ali ono što je još važnje, dok su kompanije ovde, mogu da razgovaraju jedne s drugima i da rade zajedno", naveo je De Falko.  

Kaže i da su članovi privredne delegacije veoma uzbuđeni i da da se raduju nedelji koju će provesti u Srbiji, uz ocenu da je početak bio odličan.

"Srbija poznata po talentima"

Ovakva privredna delegacije nije bila u Srbiji gotovo dve decenije, a američki biznismeni su za Euronews Srbija istakli da su došli da se povežu sa ljudima i da razmene ideje. Predstavnik konsultantske firme iz Kalfornije je rekao da kada su ljudi zajedno, onda ideje počinju da se rađaju i tu konekciju je ocenio kao ključnu.

"Imamo mnogo da ponudimo, zajednica u Srbiji je entuzijastična. Radujemo se zajedničkim izazovima", poručio je.

Predstavnici tehnoloških kompanija iz Las Vegasa kažu da su impresionirani onim što su danas videli i poručuju da su došli zbog toga što je Srbija poznata po velikim talentima.

"Došli smo da vidimo kako možemo da sarađujemo sa srpskim kompanijama", naveli su i dodali da imaju zakazane sastanke sa sjajnim firmama i ljudima. Takođe, oni su za Euronews Srbija rekli da su srećni zbog toga što je vlada otvorena za saradnju sa kompanijama uz ocenu da je to veoma važno.

Zanimljivo je što je u delegaciji i Dijana Mitrović koja potiče sa ovih prostora, Ona predstavlja organizaciju koja je platforma za povezivanje kompanija iz Kalifornije i Nevade sa Srbijom i Zapadnim Balkanom. Za Euronews Srbija je istakla da je Srbija zemlja velikog potencijala i da je srećna zbog toga što je američka vlada organizovala ovu misiju.

Potencijal za implementaciju nove tehnologije

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je rekla da su kontakti sa američkim privrednicima veoma važni za nju i njeno ministarstvo na dva nivoa. Prvi je kratkoročni, da bi ministarstvo razumelo način na koji kompanije razmišljaju i u kom smeru se na globalnom nivou planira budućnost. Drugi je dugoročni, a to znači dobru osnovu da se posete biotehnološki centri u SAD i da se uspostavi jača saradnja.

Euronews/Stefan Goranović

 

Predsednik Američke privredne komore Stefan Lazarević je rekao da to što su ovakve kompanije došle u Srbiju govori o tome da Srbija ima potencijal za implementaciju najnovije tehnologije.

"Implemetacija novih tehnologija sigurno znači nova radna mesta, mnogo efikasniji servis za građane i priliku za modernizaciju poslovnog okruženja, ali i društva u celini što građani osećaju kao neki boljitak", rekao je on.

U američkim firmama zaposleno 30.000 radnika

Članovi delegacije ranije danas su se sastali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.On je posle razgovora sa američkim privrednicima rekao da su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanija pokazali interes za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom.

Kako je saopštila pres služba predsednika, Vučić je danas sa predstavnicima nekih od najvećih američkih globalnih korporacija razgovarao o daljem jačanju i razvoju bilateralne ekonomske saradnje, novim strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u oblastima energetike, ICT i zelenih tehnologija.

On je istakao da je njihova poseta od velikog značaja za našu zemlju ne samo u pogledu potencijala za saradnju, već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera.

"Srbija je u novim tehnologijama na vreme uvidela razvojnu šansu i zato smo u protekloj deceniji ubrzano ulagali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog ambijenta", poručio je Vučić.

On je dodao da je posebno zahvalan Dejvidu de Falku, zameniku pomoćnika sekretara u Ministarstvu trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, koji je kao čovek sa izuzetnim poslovnim iskustvom prepoznao Srbiju kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju sa ogromnim potencijalima za saradnju od obostranog interesa.

"Mnoge Američke kompanije koje već dugo i uspešno posluju u Srbiji i zapošljavaju 30.000 naših ljudi, predstavljaju izuzetan pokazatelj stabilnosti naše ekonomije i poslovnog okruženja koje smo uspeli da kreiramo ozbiljnim i sistemskim pristupom na svim nivoima", naglasio je Vučić.

Naveo je da je samo u prvih osam meseci ove godine ukupna robna razmena između Srbije i SAD dostigla 854,6 miliona američkih dolara, što predstavlja povećanje od čak 45,6 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

"Ovaj trend prati i rast izvoza od 28,2 odsto što daje dodatni optimizam kada je u pitanju jačanje ekonomskog partnerstva sa Sjedinjenim Državama", dodao je Vučić.

Posebno je naglasio da poslovanje svetski poznatih korporativnih imena u Srbiji kao što su CISCO, DELL, IBM, ORACLE, ali i drugih kompanija sa globalnom reputacijom, predstavlja čvrstu i ozbiljnu poslovnu preporuku za našu zemlju, a o uspehu dosadašnje saradnje svedoči i činjenica da u trgovini uslugama, Sjedinjenim Držvama pripada mesto jednog od najvažnijih partnera Srbije, budući da iz godine u godinu u ovoj oblasti beležimo stalan i jak rast.

Sagovornici su se saglasili da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima u kojima su definisani neiskorišćeni potencijali, kao i da je u tom cilju neophodno intenziviranje susreta privrednika Srbije i SAD, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa.

Komentari (0)

Biznis