Biznis vesti

Stupio na snagu Zakon o digitalnoj imovini koji uvodi i institut "belog papira"

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2021

-

14:41

Stupio na snagu Zakon o digitalnoj imovini koji uvodi i institut "belog papira"
Stupio na snagu Zakon o digitalnoj imovini koji uvodi i institut "belog papira" - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Zakon o digitalnoj imovini koji uređuje oblast digitalne imovine i poslovanja u Srbiji stupio je danas na snagu, saopšteno je iz Vlade i ukazano da je Srbija među prvim zemljama u svetu koje su, zahvaljujući usvajanju ovog zakona, stvorile regulatorni okvir za oblast digitalne imovine.

Na ovaj način je obezbeđen jasan okvir i pravna sigurnost za investitore i korisnike digitalne imovine,time što je poslat signal svetu da Srbija postaje država finteka, ukazuju iz Vlade.

Zakonom o digitalnoj imovini omogućava se finansiranje pomoću investicionih tokena, unapređuje i razvija tržište kapitala korišćenjem digitalne tehnologije i jača se okvir za borbu protiv zloupotreba na tržištu digitalne imovine, kao i pranja novca i finansiranja terorizma.

"Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, prema Zakonu, predstavlja digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja, pri čemu digitalna imovina ne uključuje digitalne zapise valuta koje su zakonsko sredstvo plaćanja i drugu finansijsku imovinu koja je uređena drugim zakonima, osim kada je drugačije uređeno ovim Zakonom", ukazano je u saopštenju.

Postoje dve vrste digitalne imovine: virtuelna valuta i digitalni token. Digitalni tokeni su posebno značajni kao vid alternativnog finansiranja mladih i inovativnih kompanija i startapova. Virtuelne valute, sa bitkoinom kao njenim najpoznatijim predstavnikom na globalnom nivou, jesu inovativna sredstva razmene koje ne izdaju i ne garantuju centralne banke za razliku od običnog novca.

Nadzor NBS i Komisija za hartije od vrednosti


Zakonom se u vezi sa pitanjem izdavanja digitalne imovine, uvodi i institut "belog papira", koji u skladu sa međunarodnom praksom, predstavlja dokument koji je izdavalac obavezan da objavi i koji sadrži podatke koji omogućavaju investitorima da donesu odluku o investiranju i procene rizike vezane za ulaganje u digitalnu imovinu.

Kada su u pitanju pružaoci usluga povezanih sa digitalnom imovinom, Zakonom se uvodi institut dozvole, kao i minimalni osnovni kapital koji je privredno društvo u obavezi da ima kada podnosi zahtev za dobijanje dozvole u cilju vršenja usluga povezanih sa digitalnom imovinom.

Narodna banka Srbije i Komisija za hartije od vrednosti su određeni kao nadzorni organi u Zakonu o digitalnoj imovini.

"Usvajanjem Zakona o digitalnoj imovini pokazali smo još jednom da Srbija ide u korak sa razvojem IT tehnologija, sa inovacijama i promenama u digitalnom svetu, postali smo deo rastućeg segmenta digitalne ekonomije i članica retkog kluba zemalja koje su sveobuhvatno regulisale ovu oblast, među kojima su Francuska i Malta", ukazuju iz Vlade.

Dodaju da regulisanjem ove oblasti, naša država daje šansu, pre svega mladima, da koriste nove, alternativne izvore finansiranja, a koji su sada zakonski regulisani i zadržavamo ih u Srbiji, gde mogu da ostvare svoje poslovne, inovativne ideje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis