Novac

Najveću svetsku platformu za kriptovalute zabranjuju širom sveta: Sumnje u pranje novca i utaju poreza

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Blumberg, BBC

28/06/2021

-

13:42

Najveću svetsku platformu za kriptovalute zabranjuju širom sveta: Sumnje u pranje novca i utaju poreza
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski finansijski regulator (FCA) zabranio je rad Bajnensu, najvećoj svetskoj platformi za trgovanje kriptovalutama.

Ova zabrana dolazi nakon što su regulatorna tela širom sveta pojačala kontrolu nad tržištem kriptovaluta.

Kako su iz FCA istakli u saopštenju, platformi Bajnens je zabranjeno da preduzima bilo kakve akcije u Velikoj Britaniji, koje bi mogle da podležu njihovoj regulaciji.

"Nijedan entitet koji posluje u okviru Bajnens grupe nema nikakvo odobrenje, registraciju ili licencu za obavljanje regulisanih aktivnosti u Velikoj Britaniji", navodi se.

Osim ovoga, upozorili su javnost i na oglase koji se nalaze na internet-stanici Bajnensa, a koji obećavaju nerealno velike povrate na kripto investicije.

I dalje je moguća kupoprodaja

Bajnens je, inače, centralizovana onlajn platforma za razne finansijske usluge, između ostalog i za trgovinu širokim rasponom kriptovaluta. Osim toga, nude i digitalne novčanike, štedne knjižice, pa čak i kripto-pozajmice.

Sedište Bajnens grupe nalazi se na Kajmanskim ostrvima, dok se ogranak "Bajnens markets limited" nalazi u Londonu.

Regulatorno telo FCA ne bavi se regulisanjem kriptovaluta, ali se bavi ostalim finansijskim uslugama koje su sa kriptovalutama povezane.

AP/Rick Bowmer

 

Tako klijenti više neće moći da se klade ili spekulišu na ovoj platformi kada je u pitanju, na primer, pad ili porast cene bitkoina.

Sa druge strane, usluge poput kupovine ili prodaje kriptovaluta na Bajnens platformi i dalje su omogućene.

Zabrane za Bajnens širom sveta

Situacija u Velikoj Britaniji je samo poslednji u nizu problema za Bajnens, jer tržišni regulatori širom sveta obraćaju više pažnje na ovu platformu.

Tako je u SAD jedan od ogranaka, Bajnens Holdings, pod istragom tamošnje Komisije za hartije od vrednosti i berzu, zbog sumnji u vezi sa pranjem novca i utajom poreza, prenosi Blumberg.

Bajnens je objavio i da se povlače iz Ontarija u Kanadi, nakon što je nekoliko puta tamošnji regulator upozorio ovu kompaniju na kršenje zakona.

U Japanu su, u petak, po drugi put u poslednej tri godine upozorili Bajnens da posluju u toj zemlji bez odobrenja.

Kako je za BBC rekao Nik Saponaro, suosnivač kriptovalute Divi, najvećei problem sa kripto tržištem trenutno jeste u tome što je i dalje centralizovano - a to je potpuno suprotno onome zbog čega su kriptovalute i napravljene.

Kada je u pitanju poslovanje Bajnensa, ocenjuje da ova kompanija svesno posluje negde na granici sa zakonom, jer se nadaju da će, sve i ako plate kazne, opet zaraditi dovoljno novca kako bi bili u plusu kada se svedu računi.

(Priredio: J.Đ.)

Komentari (0)

Biznis