Biznis vesti

Organizacije potrošača traže da se umanje računi zbog odlaganja grejne sezone, i gradski ombudsman dao mišljenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/11/2022

-

22:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine grada Beograda nisu izglasali predloge jednog dela opozicionih odbornika koji se tiču kvaliteta vazduha, stanogradnje i energetske situacije u glavnom gradu Srbije, a koji su tražili i da se umanje računi za grejanje za oktobar zbog odlaganja grejne sezone. Gradonačelnik Aleksandar Šapić je rekao ranije da nije rešenje da se sad računi umanje za nekoliko procenata jer bi, kada cena gasa postane tržišna, oni za domaćinstva mogli da skoče i po nekoliko puta više.

Povodom pritužbi Organizacije potrošača "Efektiva" o neblagovremenom započinjanju grejne sezone od strane JKP Beogradske elektrane za korisnike daljinskog sistema grejanja ranije se oglasio i gradski ombudsman, Miljko Valjarević, koji je dao mišljenje da Beogradske elektrane treba da umanje račune zbog neisporučene toplotne energije za oktobar.

Predsednik Udruženja potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović je rekao za Euronews Srbija da, bi u skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom Grada Beograda koju su i doneli gradski odbornici, bilo logično, s obzirom da grejanja nije bilo, da ti isti odbornici ispoštuju tu odluku koju su doneli i da umanje račune Beograđana za taj period kada grejanja nije bilo. On je istakao da ih na to obavezuju i Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o komunalnim delatnostima.

"Odluka Grada Beograda o snabdevanju toplotnom energijom na nekoliko mesta kaže "isporučena električna energija". Dakle, po tome bi trebalo da potrošač plaća samo ono što je koristio, a ono što nije koristio ne treba da plati. Računi za oktobar su već plaćeni, ali bi bilo potpuno fer i pošteno da se napravi kompenzacija za naredni period, da se taj iznos umanji", smatra Gavrilović.

On je objasnio da je, s obzirom da 15 dana nije bilo grejanja, a da to čini 8,3 odsto ukupne grejne sezone, "Efektiva" tražila da za toliki procenat budu umanjeni računi građana za celu grejnu sezonu, a ne samo za jedan mesec. 

"Vodili smo se logikom Beogradskih elektrana, iako ona nije ni ispravna, niti zakonita, po kojoj oni kažu da u toj grejnoj sezoni od šest meseci su sadržani svi troškovi grejanja, ali da su rasparčani na 12 jednakih rata , kako bi građanima bilo lakše da plate. Mi se sa tim ne slažemo, građani bi trebalo da plate po utrošku, za ono što su koristili, a ono što nisu koristili, ne bi trebalo bi da plate i ne samo u ovom, već i u svim drugim primerima", rekao je predsednik "Efektive".

profimedia

 

Gavrilović je rekao da su neke lokalne samouprave već umanjile račune za neisporučenu toplotnu energiju i naveo da je prva reagovala lokalna samouprava Bujanovca, tako da su građani tamo odmah za oktobar dobili manje račune.  

"Kraljevo, Zaječar, Jagodina, Valjevo, Kragujevac, nedavno i Niš su doneli odluku ili da umanje odmah račune ili da kompenzuju to za neki naredni period. U Novom Sadu još nije doneta takva odluka, ali verujem ako to urade Beograd i Novi Sad verujem da će i drugi to pratiti", rekao je Gavrilović.

On je naveo da je "Efektiva" preduzela niz pravnih koraka, da je podnela i prekršajnu prijavu, ali da se ova organizacija obratila i ombudsmanu koji je dao mišljenje kako bi taj problem trebalo da se reši.

"U slučaju da ne pristanu na umanjenje računa, toplane bi rizikovale veliki broj sudskih sporova koje će građani da pokrenu, gde će osim novca koji će morati da vrate, morati da plate i sudske troškove", rekao je Gavrilović

On je rekao da bi odlukom da umanje račune gradski odbornici zaštitili i interes građana i Beogradskih elektrana. 

Šta je rekao obudsman?

Ombudsman grada Beograda Miljko Valjarević je dao mišljenje da Beogradske elektrane treba da umanje račune zbog neisporučene toplotne energije za oktobar, s obzirom da usluga grejanja u ovom mesecu nije pružena od 15. oktobra, prvog dana zvanične grejne sezone, već tek od 1. novembra.

"Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane dužno je da kupcima toplotne energije za grejanje stambenih i poslovnih prostorija u periodu za koji nije pružilo uslugu, umanji cenu u skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, koja se odnosi na obračun i plaćanje cene za isporuku toplotne energije i Odlukom o cenama toplotne energije“, saopštio je Ombudsman grada Beograda.

Gradski zaštitnik prava građana je obrazložio da su Beogradske elektrane bile dužne da kupcima isporuče toplotnu energiju za grejanje počev od 15. oktobra, kao prvog dana grejne sezone. On je naveo da mu se pisanim putem obratilo 28 građana, korisnika daljinskog sistema grejanja, kao i organizacija Efektiva iz Beograda sa zahtevom da se svim korisnicima isporuke toplotne energije od strane JКP „Beogradske elektrane“ umanje računi za grejanje za mesec oktobar 2022. godine, jer grejanje nije počelo 15. oktobra 2022. godine, kako je to predviđeno članom 43. stav 3. Odluke o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu , već 1. novembra 2022. godine.

profimedia

 

Ombudsman grada Beograda je prilikom razmatranja pritužbi, kako se navodi, imao u vidu preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

"Navedene preporuke ne predstavljaju samostalni i obavezujući upravni akt i njima se ne može menjati niti stavljati van snage Odluka čije je donošenje u isključivoj nadležnosti Skupštine grada Beograda. Ombudsman je imao u vidu i činjenicu da su u periodu od 15. do 31. oktobra bile relativno visoke dnevne temperature za ovo doba godine i da je bilo uslova da se ne isporučuje toplotna energija u punom kapacitetu i da bi se na taj način svakako uštedela određena količina energije", navodi se u Mišljenju.

Ipak se dodaje da su Beogradske elektrane bile dužne da blagovremeno, odnosno pre početka grejne sezone, iniciraju izmenu Odluke o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, ako su za to postojali razlozi. S obzirom da Odluka nije promenjena, Beogradske elektrane su bile u obavezi da 15. oktobra počnu sa isporukom toplotne energije.

Ombudsman je konstatovao da je u ovom slučaju povređen član 43. stav 3. Odluke o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu“.

Šapić: Nije rešenje da se sad umanje računi

Podsetimo, većina lokalnih samouprava u Srbiji je donela odluke da se grejna sezona odloži i da, umesto 15. oktobra, počne 1. novembra. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je tada objasnio da razlog za odlaganje početka grejne sezone nije u tome da bi se taj novac utrošio na putovanja, reprezentaciju ili na bilo kakvu korist Uprave Grada Beograda, već da cena grejanja za građane ostane što duže nepromenjena.

"Razlog za to jeste da pokušamo da postignemo to da građani što duže plaćaju trenutnu cenu grejanja, koja je identična kao i prošle godine, iako se svet izmenio u roku od godinu dana, a cena energenata je znatno skočila u celom svetu. Da bismo pokušali da tu cenu zadržimo što duže, koristimo toplo vreme koje trenutno imamo", rekao je tada Šapić.

On je rekao i da nije rešenje da se sad računi umanje za nekoliko procenata jer bi, kada cena gasa postane tržišna, oni za domaćinstva mogli da skoče i po nekoliko puta više.

O tome je ranije za Euronews Srbija govorila i minisatrka energetike Dubravka Đedović koja je rekla da je država odlaganjem grejne sezone uštedela, ali je navela da ta ista država subvencioniše cenu struje i gasa za privredu i domaćinstva. 

"Reći da je sve to na teret građana - jeste, ali je cena niska i neodrživa i ne samo ove godine. To je unazad mnogo godina. Tako da, građani treba da budu svesni toga", rekla je ona. 

Istakla je da je bitno da se svi individualno potrude da manje troše uz napomenu da nema potrebe za grejanjem kada je 25 stepeni. "A da li će se grejna sezona produžiti? Šta onda? Da tražimo veće račune? Treba zaista biti objektivan. Država štedi, ali i subvencioniše", rekla je Dubravka Đedović.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ing Zoran Vukov

30.11.2022 10:10

Šta prećutkuje Efektiva a i Ombudsmen.Da nije bilo u Oktobru grejanja nebi se ništa ni sada raspravljalo o povraćaju novca. Ključni problem je ne prikazivanje OBRAČUNA između kupljenih kwh sa 12 AKONTACIJA i isporučenih kwh tokom grejanja, da bi se naplata ispravno obavljala. Toplane su još 2005 god ugradile kalorimetre u zgradama u Beogradu, ali su to krili od korisnika zaključavanjem predajnih stanica. Tako i sada posle 17 sezona oko 92 % korisnika plaća grejanje „PAUŠALNO“ što je nezakonito jer prodavac mora da koristi merni uređaj (kalorimetar u potstasnici)) i da izdaje račun samo u mesecima kada toplotnu energiju i isporučuje. Ali to nije tako. Kako se ovom naplatom korisnik zaduživao sa čak 3,75 grejnih sezona godišnje (u periodu od 2003 do sezone 2007/08) kada je cena kwh bila u granicama niže tarife za električnu energiju. Ključan dokumenat je donet u Januaru 2002 god ODLUKA O CENAMA TOPLOTNE ENERGIJE SL. list grada Beograda br. 1/2002, ali on nikada nije postavljen na sajtu Službenog lista, pa ga niko nije ni mogao pročitati i shvatiti da se naplata nezakonito obavlja i danas. Za vreme premijera Zorana Đinđića , koji je izbore dobio sloganom „POŠTENO“.pokušao je da ovu naplatu uvede u zakonite okvire, ali je mučki ubijen, i ta odluka nikada nije primenjena kao i ODLUKA O NAČINU PLAĆANJA KOMUNALNIH USLUGA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA doneta posle ubistva 23.Septembra 2003 god (potpisana od strane Predsednika Radmile Hrustanović. Ni ova odluka nije nikada primenjena, jer su se celo vreme korisnici zaduživali sa iznosom [din/m2 mesečno] (koja je dvojna cena i služila je za REKETIRANJE sa kojom je plaćano 3,75 grejnih sezona godišnje. Korisnici to nisu mogli da znaju, jer kadrovi iz prethodne vlasti nisu bili lustrirani a koji su nastavili da pišu nezakonite cenovnike i to je najveći propust koji i sada plaćamo. Videvši da se naplata ne obavlja zakonito, uvidom u kupljene i isporučene kwh objektu, pokušao sam da plaćanjem samo stvarno isporučene količine kwh stanu ispravim ovu nezakonitu radnju. Ulagao sam bezuspešno reklamacije,ali toplane nisu htele da ovu nezakonitu naplatu isprave jer ih je štitila gradska Vlast, a i TUŽILAŠTVO ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL, kome sam uputio Tužbu 28.10.2010 god. Sa snimcima stanja kalorimetra sa datumom snimka, na disketi i svim potrebnim poda cima i prikazima priznanica sa kojima je naplaćivano grejanje i ostale komunalne usluge. Ali priča je duga a više možete saznati ako ukucate : detaljno objašnjenje - kako nas kradu na grejanju.

Biznis