Politika

Šapić o optužbama za nelegalno ozakonjenje kuće: Snimaju me dronovima više nego Darka Šarića

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/10/2022

-

13:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas oko 11 sati, a odbornici će, između ostalog, raspravljati o urbanističkim planovima, porezu na imovinu i pripremi Beograda za predstojeću zimsku sezonu. Pred početak zasedanja opozicioni odbornici pozvali su na sazivanje hitne sednice na kojoj će se raspravljati o smeni gradonačelnika Beograda. Šapić je na takav zahtev odgovorio da čovek koji je na takvom mestu mora da vodi računa o tome da može biti smenjen i predlažio da se njegova smena stavi na glasanje. 

Na konferenciji za novinare opozicioni odbornici pred početak zasedanja pozvali su na smenu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića zbog, kako su naveli, saznanja Birna da je Šapić nelegalno ozakonio svoju vilu na Bežanijskoj kosi.

Šefica odborničke grupe u Skupštini Beograda "Ujedinjeni" Mila Popović rekla je da su se Dveri prikljucile Inicijativi za smenu Šapića, a da će predlog predati kada budu imali 37 potpisa. Kako javlja reporterka Euronews Srbija o tome će se razgovarati posle današnje sednice. 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je rekao da neće da pravda razlog za smenu.

"Optužen sam da sam nezakonito ozakonio svoju kuću prema saznanjima Birna. Snimak drona dokazao da sam napravio nelegalan objekat", rekao je Šapić i dodao da je protiv njega podneta krivična prijava koju je tužilaštvo odbacilo.

"Krivičnu prijavu Vladimira Gajića, potpretsednika Narodne stranke, advokata mog komšije, Treće osnovno tužilaštvo je odbacilo i Više javno tužilaštvo odbilo je kao neosnovanu. Ćutao sam desetak dana jer nisam znao odakle da krenem. Godinu i po dana mi se snima kuća, dolazi se na moju adresu, snima se iz dronova više nego kuća Darka Šarića", rekao je Šapić.

"Želim vam puno sreće u mojoj smeni. Nisam rođen u fotelji niti sam sa njom srastao", istakao je on.

Prema dnevnom redu sednice odbornici bi danas trebalo da govore o odlaganju početka grejne sezone i racionalizaciji potrošnje električne energije za novogodišnju (svečanu) rasvetu. Takođe će se raspravljati i izmeni odluke o lokalnim administrativnim taksama koje, prema ranijim najavma gradskih čelnika, neće biti znatno veće nego što su bile ove godine. Raspravljaće se i o dopuni odluke o visini stope poreza na imovinu kojom je predviđeno da porez na imovinu fizičkih lica za sledeću godinu može biti uvećan najviše pet odsto u odnosu na obavezu iz 2022. godine. Pri tome, građani kojima su cene nepokretnosti za 2023. godinu smanjene, dobiće manji iznos poreza na imovinu u odnosu na ovu godinu. 

Na dnevnom redu su i odluke o izradi urbanističkih planova, ali i usvajanje dva takva plana od kojih je jedan veliki i odnosi se na Novi Beograd. Odbornici će raspravljati o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije za delove opština Novi Beograd i Voždovac, kao i predlozima odluka o izradi ili izmeni i dopuni planova detaljne regulacije za delove opština Zemun, Palilula, Zvezdara, Rakovica.

Pred odbornicima će se naći i izmene Odluke o određivanju zona na teritoriji Beograda, izmene Odluke o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji grada za utvrđivanje poreza na imovinu, kao i izmena Odluke o određivanju akustičkih zona na teritoriji grada. Na dnevnom redu su i izmena Odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda, izmena i dopune Odluke o komunalnom redu, izmena Odluke o komunalnoj inspekciji, kao i izmene Odluke o zadovoljavanju potreba i interesa građana u oblasti sporta u Beogradu. 

Raspravljaće se i o Predlogu rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2022. godinu JKP GSP "Beograd". Takođe, razmatraće se i dopuna Odluke o osnivanju javnog komunalnog preduzeća za upravljanje parkovima i obezbeđivanje uslova za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu na području opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica - "Beogradski park". 

Na dnevnom redu je i izmena Odluke o promeni Osnivačkog akta ustanove socijalne zaštite "Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju", te Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Statut pozorišta KPGT. 

Sednica će biti održana u Narodnoj skupštini Srbije u Ulici kralja Milana, sa početkom u 11 sati, uz poštovanje preporuka o preventivnim merama u cilju sprecavanja širenja korona virusa koje je preporučio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija