Biznis vesti

Đedović: Da bismo obezbedili čistu energiju u narednih 25 godina potrebna su nam ulaganja od 32 milijarde evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Tanjug

08/12/2022

-

11:35

Đedović: Da bismo obezbedili čistu energiju u narednih 25 godina potrebna su nam ulaganja od 32 milijarde evra
Đedović: Da bismo obezbedili čistu energiju u narednih 25 godina potrebna su nam ulaganja od 32 milijarde evra - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Namera države je da obezbedi dovoljno energije koja je dostupna i čista po najnižoj ceni uz očuvanje zdrave životne sredine, zbog čega se u narednih 25 godina planiraju ulaganja od 32 milijarde evra, izjavila je Dubravka Đedović, ministarka energetike na konferenciji Look up na Kopaoniku. Ona je rekla da se osim u nove kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), velika sredstva ulažu u projekte energetske efikasnosti i revitalizaciju postojećih termoelektrana. 

"U izgradnju postrojenja za odsumporavanje ulažemo stotine miliona evra. Nova elektrane u Kostolcu će ispunjavati sve evropske i svetske standarde zaštite životne sredine. Postrojanje za odsumporavanje u Kosotlcu B je prvo koje je izgrađeno i radi punum kapaciitetom. Koštalo je 96 miliona evra i sada je emisija sumpordioksida smanjena za 20 odsto", rekla je ministarka Đedović. 

Ona je navela da naša elektromreža trenutno može da primi oko 400 megavata novih kapaciteta iz OIE, ali je napomenula da je cilj Vlade Srbije da preko unapređenja zakonske regulative do 2030. imamo osam puta veće kapacitete.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Dodala je da će zbog toga u proširenje i jačanje prenosnih kapaciteta i elektromreže u narednih četvrt veka biti uloženo 10 milijardi evra. 

Đedovićeva je navela i velike projekte koji se sprovode ili su planirani u oblasti energetske efikasnosti.

"Ministaratvo realizuje i priprema veliki broj projekata efiaksnosti vrednih preko 920 miliona evra, što će doneti uštedu od 950 gigavata godišnje i smanjenjiti emisiju štetnih gasova za 580.000 tona godišnje“, istakla je ministarka rudarstva i energetike.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis