Biznis vesti

Đedović: Posle tri decenije ćemo sledeće godine dobiti prvi novi energetski kapacitet termoelektrane u Kostolcu

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2022

-

14:35

Đedović: Posle tri decenije ćemo sledeće godine dobiti prvi novi energetski kapacitet termoelektrane u Kostolcu
Dubravka Đedović - Copyright Nikola Petrović/MRE

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je danas da je cilj vlade da energetski sektor napravi nezavisnim, što će najbolje biti urađeno kroz diverzifikaciju izvora energenata. 

"To nije lako, jer nas čekaju brojni izazovi u vreme kada SAD ulaze u recesiju, a mi pokušavamo da je izbegnemo i predloženim budžetom za 2023. ćemo uspeti u tome", rekla je Đedovićeva na Beogradskom ekonomskom forumu. 

Ona je navela da ćemo naredne godine posle tri decenije dobiti prvi novi energetski kapacitet u vidu nove termoelektrane u Kostolcu od 350 megavata, koja će biti izgrađena po svim ekološkim standardima.  

"Za nas je bitno da napravimo odgovarajuću tranziciju ka dekarbonizacji, ali je to dug i skup proces koji iziskuje stotine milijardi evra i prekvalifikaciju naše radne snage. Računamo na podršku, pre svega EU na tom putu", rekla je Đedovićeva.

Nikola Petrović/MRE

 

Najavila je da će sledeće godine biti završen gasni interkonektor sa Bugarskom, preko koga ćemo obezbediti snabdevanje gasom iz Azerbejdžana i drugih zemalja, a iz Grčke će moći da stiže tečni gas, što će doneti dodatnu energetsku sigurnost Srbiji.

"Takođe ćemo završiti Transbakaknski koridor koji će nas povezati energetski sa Crnom Gorom i BiH, ali i sa Rumunijom i Italijom. To nam je izuzetno bitno. Pokušaćemo da napravimo gasnu vezu sa Severnom Makedonijom iz alternativnih izvora", navela je ministarka energetike.

On je istakla da je zbog sankcija EU Rusiji, od juče nemoguće dobijati rusku naftu naftovodom JANAF preko Hrvatske, ali je podsetila da su iz tih sankcija izuzete Bugarska i Mađarska, što je pokazalo nedoslednost EU. Navela je da ćemo JANAFOM da dobijano naftu iz drugih zemalja, što znači da rad naše rafinerije i sigurnost snabdevanja tržista neće biti ugrožena. 

Nikola Petrović/MRE

 

Ministarka Đedović je naglasila da budžet trpi veliko opterećenje, zbog nabavke skuplje nafte i gasa čije cene su na tržištu vrlo visoke.  

"Kada je reč o cenama, one su zavisile od berze, što će biti slučaj i od danas, s tim da naša država vodi računa da se rast cena ne prelije na naše potrošače u punoj meri, što je slučaj i kad je reč o cenam struje i gasa. Zato smo obezbedili najmanje povećanje cena struje i gasa, kako bismo pratili tržište, ali i da građani mogu da plate, a da privreda bude konkurentna”, istakla je Đedovićeva.

Najavila je da će potrošači biti zaštićeni tako što će biti povećan broj energetski ugroženih kupaca i iznos sredstava u budžetu za subvencionisanje računa za struju za takve građane.  
Ministarka je rekla da će narednih godine iz budžeta biti investirane četiri milijarde u energetski sektor i još dve milijarde kroz državne garancije za različite projekte u energetici.  Najavila je u budućnosti investicije od preko 30 milijardi evra u energetski sektor, od čega 10 milijardi u prenosnu i distributivnu mrežu, kao i u obnovljive izvore energije, kako bismo mogli da pređemo na zelenu energiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis