Biznis vesti

Đedović o važnosti saradnje sa Energetskom zajednicom: Zelena tranzicija je trajno opredelјenje Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2022

-

14:26

Đedović o važnosti saradnje sa Energetskom zajednicom: Zelena tranzicija je trajno opredelјenje Srbije
Artur Lorkovski i Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Zelena tranzicija je trajno opredelјenje Srbije, istakla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u razgovoru sa direktorom sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim. Ona je naglasila važnost saradnje sa Energetskom zajednicom u planiranju i sprovođenju aktivnosti čiji će rezultat biti veće učešće obnovlјivih izvora energije u energetskom miksu i smanjenje emisije štetnih gasova.

Đedović je, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, istakla da sprovođenje cilјeva u oblasti energetike i klime podrazumeva da sačuvamo našu energetsku stabilnost, istovremeno ostvarujući cilјeve zelene tranzicije koja treba da bude finansijski i socijalno održiva i da doprinese da dugoročno imamo jak i održiv energetski sistem.

Ministarka je istakla da je, osim obezbeđivanja sigurnog snabdevanja energijom i energentima u uslovima energetske krize, jedan od prioriteta reformisanje energetskog sektora, uklјučujući efikasnije funkcionisanje energetskih preduzeća.

Tanjug/MRE/Zoran Petrović

 

"Činjenica da je Srbija otvorila Klaster 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost je podsticaj da nastavimo da još efikasnije radimo na usaglašavanju našeg zakonodavstva sa zahtevima i propisima EU", rekla je ministarka.

 Lorkovski je izrazio zadovolјstvo što vidi posvećenost Srbije putu energetske tranzicije i poručio da ona na tom putu može da računa na punu podršku Energetske zajednice. Istakao je da će ova međunarodna energetska organizacija nastaviti da podržava Srbiju na putu energetske dekarbonizacije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis