Biznis vesti

Britanska privreda porasla u oktobru 0,5 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

09:44

Britanska privreda porasla u oktobru 0,5 odsto
Britanska privreda porasla u oktobru 0,5 odsto - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Britanska ekonomija se oporavila u oktobru malo snažnije nego što se očekivalo od septembarskog pada, ali je recesija i dalje izgledna, pokazuju današnji zvanični podaci.

Bruto domaći proizvod (BDP) Ujedinjenog Kraljevstva je porastao u oktobru za 0,5 odsto nakon pada od 0,6 procenata u septembru, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku. 

Ekonomisti su u anketi Rojtersa predviđali rast od 0,4 odsto.

"Mada današnje brojke pokazuju određeni rast, želim da budem iskren - pred nama težak put. Kao i ostatak Evrope, ni mi nismo imuni na naknadne šokove od koronavirusa, Putinov rat i visoke globalne cene gasa", naveo je ministar finansija Džeremi Hant u reagovanju na statističke podatke.

Tokom tri meseca, od jula do kraja oktobra, britanska privreda je pala za 0,3 odsto, nešto manje od medijan prognoze analitičara, ali je to ipak najveći tromesečni pad od početka 2021.

Banka Engleske (BoE), koja na sastanku u četvrtak treba da podigne referentnu kamatnu stopu deveti put zaredom kako bi obuzdala inflaciju veću od 11 odsto, upozorila je prošlog meseca da bi britanska ekonomija mogla da uđe u dvogodišnju recesiju ako kamate poveća još više, kao što očekuju investitori.

Čak i bez daljeg podizanja stope, privreda Velike Britanije će zabeležiti pad u pet od šest kvartala do kraja 2023, navela je BoE.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis