Biznis vesti

Vlada Crne Gore postala većinski vlasnik Luke Bar, iz Ministarstva najavili da će nastaviti sa otkupljivanjem akcija

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

16:49

Vlada Crne Gore postala većinski vlasnik Luke Bar, iz Ministarstva najavili da će nastaviti sa otkupljivanjem akcija
Vlada Crne Gore postala većinski vlasnik Luke Bar, iz Ministarstva najavili da će nastaviti sa otkupljivanjem akcija - Copyright Wikipedia.org/Alex Alishevskikh

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo finansija Crne Gore saopštilo je da je država danas otkupila 10.459.654 akcija, što čini 18,42 procenata vlasništva Luke Bar po maksimalnoj ceni od 0,90 evra po jednoj akciji, čime je uz postojeći paket ostvarila dvotrećinsko vlasništvo u ovom društvu i osigurala mogućnost donošenja strateških odluka za dalji razvoj ne samo luke već i ukupne ekonomije.

"Prema podacima sa Montenegro berze, postoji značajan odziv zainteresovanih strana za otkup i preostalih akcija. Budući da je i ranije iskazana opredeljenost vlade da uvećava i eventualno u potpunosti preuzme vlasništvo nad akcijama Luke Bar, namera je da se nastavi sa otkupom i u što kraćem roku stvore preduslovi za realizaciju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se kako je namera vlade da uvećanjem vlasničkog udela u Luci Bar u potpunosti valorizuje potencijal kompanije, kako bi postala suštinski važno čvorište logističkog sistema u regionu jugoistočne Evrope, s obzirom da predstavlja jednu od najprofitabilnijih firmi u oblasti lučkih usluga.

Ministarstvo navodi da kupovina ovih akcija predstavlja investiciju od vitalnog nacionalnog interesa i dodaje kako očekuje da će realizacija kapitalnih infrastukturnih projekata, koja će ovim biti podstaknuta, usloviti efikasniju valorizaciju geografskog položaja ove luke, olakšati poslovanje na lučkom području i smanjiti troškove poslovanja. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis