Biznis vesti

Vesić: Za prvih osam meseci 2022. godine izvoz u Izrael porastao je za 45 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2023

-

16:46

Vesić: Za prvih osam meseci 2022. godine izvoz u Izrael porastao je za 45 odsto
Vesić: Za prvih osam meseci 2022. godine izvoz u Izrael porastao je za 45 odsto - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastao se u Jerusalimu sa novoizabranim ministrom ekonomije i industrije Izraela Nirom Barkatom, i tom prilikom istakao rast trgovinske razmene između dve zemlje, naglasivši da je srpski izvoz u Izrael za prvih osam meseci prethodne godine porastao za 45 odsto.

"U 2021. godini naša trgovinska razmena iznosila je 107,7 miliona dolara, što je rast od 26,45 odsto u odnosu na 2020. Za prvih osam meseci 2022. godine srpski izvoz u Izrael porastao je za 45 odsto", naveo je Vesić.

On je tokom privatne posete Izraelu, poručio da ”ekonomski odnosi Srbije i Izraela imaju stabilan rast, ali da postoji još mnogo prostora za njihovo unapređenje” te pozvao izraelske investitore da nastave da ulažu u Srbiju.

"Ministar Barkat je moj dragi prijatelj, ali i veliki prijatelj Srbije. Naše poznanstvo i saradnja potiču od pre 2018. godine kada je Barkat obavljao funkciju gradonačelnika Jerusalima. Nekako smo obojica, skoro u isto vreme, sa iskustvom iz lokalne samouprave, postali ministri koji vode važne resore u svojim državama", rekao je Vesić.

On je upoznao Barkata sa najznačajnijim investicijama izraelskih kompanija u Srbiji, posebno u oblasti građevinske industrije.

"Srbija pruža brojne podsticaje za dolazak stranih investitora, zbog čega smo jedna od zemalja sa najvišim nivoom direktnih stranih investicija po glavi stanovnika u Evropi. U prošloj godini oborili smo rekord po privlačenju direktnih stranih investicija koje su dostigle nivo od 4,4 milijarde evra", rekao je Vesić.

On je dodao da će Srbija nastaviti sa ulaganjima u razvoj kapitalne infrastrukture za šta su u ovoj godini opredeljena rekordna sredstva od preko 3,6 milijardi evra, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

”Postoji potreba za većim brojem građevinskih kompanija od onog kojim Srbija danas raspolaže. Pozivam izraelske kompanije da u većem broju učestvuju na javnim konkursima za izgradnju građevinskih objekata i infrastrukture u Srbiji", rekao je ministar.

Ministar Barkat, dodao je Vesić, dolazi iz sektora inovacija i visokih tehnologija te je Izrael zainteresovan za čvršće povezivanje i saradnju između startap kompanija, naučnih instituta, inovacionanih parkova i fakulteta iz Republike Srbije i Izraela.

"Želimo da čvršće povežemo nauku i privredu, ali i da koristimo inovativne ideje startap kompanija kako bismo digitalizovali i modernizovali industriju u Srbiji", zaključio je Vesić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis