Nekretnine

Vesić: Informacije o lokaciji i upotrebne dozvole izdavaće i ovlašćeni projektni biroi, notari i advokati

Komentari

Autor: Blic / Tanjug

06/01/2023

-

11:01

Vesić: Informacije o lokaciji i upotrebne dozvole izdavaće i ovlašćeni projektni biroi, notari i advokati
Vesić: Informacije o lokaciji i upotrebne dozvole izdavaće i ovlašćeni projektni biroi, notari i advokati - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji ubrzaće se procedure pa će informacije o lokaciji i upotrebne dozvole izdavati i oni koji će dobiti javna ovlašćenja, poput projektnih biroa, notara i advokata, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. 

Vesić je za Blic rekao da će izmene tog zakona predvideti da investitori mogu sami da prikupljaju saglasnost, koja će biti elektronska. Dodao je da će sve državne zgrade kao i objekti veći od 10.000 kvadrata biti  građeni sa sertifikatom zelene gradnje.

Istakao je i da će gradovi i opštine dobiti zadatak koju površinu teritorije moraju da pokriju urbanističkim planovima, a ako to ne učine, država će to da uradi za njih.

"Za one koji grade sa sertifikatom zelene gradnje biće smanjeni i doprinosi, a postojaće obaveza da svaka zgrada ima određen broj parking mesta sa električnim punjenjem”, rekao je Vesić.

Na pitanje o "urbanističkom haosu" na Kopaoniku i Zlatiboru, Vesić je rekao da će kroz izmene biti uneto da u granicama zaštićenog prirodnog dobra mogu da se rade samo prostorni planovi područja posebne namene, koje donosi Vlada Srbija, a predlaže ministarstvo.

"To su rešenja koja su početak uvođenja reda", istakao je Vesić

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis