Biznis vesti

Vučić: Auto-put Novi Beograd - Surčin biće otvoren 31. marta

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2023

-

12:22

Vučić: Auto-put Novi Beograd - Surčin biće otvoren 31. marta
Izgradnja deonice Novi Beograd - Surčin - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji deonice auto-puta Novi Beograd - Surčin i najavio da će ta saobraćajnica biti otvorena 31. marta. Vučić je obišao radove na petlji Surčin 1 i istakao da su radovi skoro završeni i pohvalio kineske izvođače radova.

Vučić je istakao da će, kada auto-put Surčin -Novi Beograd bude završen, građani dobiti najkraću vezu sa auto-putem Miloš Veliki i da će od Beograda do Čačka moći da se stigne za samo sat vremena. 

"Skoro sve je završeno (Surčin - Novi Beograd). Ovo su dobro uradili u odnosu na deonicu Miloša Velikog do Požege, gde se muče, ali ovo je odlično urađeno", rekao je Vučić ambasadorki Kine Čen Bo.

Obilasku su prisustvovali i ministar građevinarstva Goran Vesić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i drugi.

Vučić je poručio kineskim izvođačima da ubrzaju radove na delu od Pakovraće do Požege, kako bi auto-put do Požege bio gotov do kraja godine, a oni su mu rekli da im je cilj da ta deonica bude završena do kraja 2023.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Kaže ministar da ubrzate, jer ako nastavite ovom dinamikom, nećete uspeti da ispunite taj cilj", rekao je Vučić i dodao da su tu već probijeni ranije predviđeni rokovi.

Kineski izvođači su obećali da će  19. januara imati sastanak sa resornim ministrom i da će podneti detaljan izveštaj, kao i da bi već sledećeg meseca trebalo da imaju na deonici do Požege dodatnih 300 radnika. Vučić je istakao da su za Srbiju veoma važni kineski investitori. Predsednik je u razgovoru sa građanima rekao da će se, na njihov zahtev, graditi i izlaz za Jakovo sa petljom, što će koštati još oko dva miliona evra. Građani su rekli da će onda moći da stignu do Novog Beograda za samo pet umesto 25 minuta.

Vučić je ponovio da će 31. marta biti otvoren auto-put Surčin - Novi Beograd i istakao da će se time dosta skratiti vožnja od Novog Beograda i drugih delova grada do Čačka, jer će trajati samo oko sat vremena.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Projekat gradnje gradskog auto-puta od osam kilometara je završen više od 90 odsto i ostalo je da se asfaltira još 400 metara deonice, a glavni izvođač radova je kineska kompanija "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani".

Od ukupno osam kilometara koliko je dugačka ova saobraćajnica, na oko sedam kilometara uređena je biciklistička staza kao i trotoar za pešake.

Kako je ranije najavljeno, auto-put od Novog Beograda do Surčina, koji će biti najbrža veza ovog dela Beograda, posebno Zemuna i Novog Beograda sa autoputem "Miloš Veliki, biće završen i pušten u saobraćaj u martu.

Gradnja je počela krajem marta 2021. godine, a tom saobraćajnicom će izlaz na auto-put "Miloš Veliki" biti skraćen za oko 10 kilometara.

Komercijalni ugovor za deonicu Novi Beograd - Surčin, čija je dužina 7,9 kilometara, potpisan je sa kompanijom "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani", a njegova vrednost je 70,5 miliona evra.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ta deonica auto-puta "Miloš Veliki" je građevinski veoma zahtevna, jer prolazi kroz naseljeno područje.  Kada ova deonica bude završena, vozači će moći da se uključe iz Vojvođanske ulice i Jurija Gagarina na Novom Beogradu.

Saobraćajnica Novi Beograd - Surčin ima veliki značaj za stanovnike centralnog dela Beograda, jer će im omogućiti da direktno pristupe auto-putu "Miloš Veliki" umesto da kao sada do njega dolaze preko auto-puta Beograd - Zagreb. Gradska magistralna saobraćajnica Novi Beograd - Surčin projektovana je za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na čas.

Ima po tri trake, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze širine po dva metra i bankine. Na trasi su izgrađena i tri mosta, jedan most-kanal i jedan nadvožnjak.

Na samom početku trase gradske magistralne saobraćajnice predviđena su uključenja iz dve ulice na Novom Beogradu, a dalje put vodi kroz ravnicu ka prvoj petlji, odnosno čvoru "Surčin 1", tipa "poludeteline". Kraj ove deonice je kod sledeće "velike petlje" u Surčinu, posle koje počinje auto-put "Miloš Veliki". Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.

Koji su još projekti u planu i u izgradnji?

Vučić je danas najavio da će, pre  velikih gužvi biti otvorena obilaznica oko Beograda što će, kako je rekao, omogućiti da se zaštiti grad i vazduh u gradu, a da se istovremeno privuče više saobraćaja uz rasterećenje centra.

Vučić je istakao da je obilaznica oko Beograda saobraćajnica od ključnog značaja navodeći da će se posle raditi preko Leštana, Vinče do Pančeva, kazao da će tek tada moći da se izmesti kamionski saobraćaj iz grada.

"Tako Beograd postaje metropola, naravno uz metro, koji takođe nije tako daleko, to je samo za pet godina", kazao je Vučić. 

Prema rečima predsednika, za tri godine će biti otvoren put Iriški venac koji spaja Novi Sad sa komunikacijom Beograd - Šid - Zagreb, ali i sa putem Ruma - Šabac i dalje magistralom, brzom saobraćajnicom prema Loznici.

"Iz Novog Sada ćete posle toga imati direktnu vezu i sa autoputem prema Zagrebu i sa autoputem prema Nišu, ali i prema Šapcu i Loznici. Time smo skratili mnogo put, time smo očistili od izduvnih gasova Frušku goru pogotovu uz pomoć tunela dužine 3,5 kilometara", kazao je predsednik.

Kaže i da će biti završeno za dva i po meseca i autoput do ulaska u Kruševac, od Pojata, preko Ćićevca. Navodi i da se gradi i Kraljevo - Čačak, "napadnut" je i deo kod Trstenika.

"To su četiri deonice koje će biti gotove, moraće da bude i Iverak, odnosno Loznica - Valjevo da konačno Valjevci dobiju brzu magistralu. I Ruma - Šabac je od presudnog značaja za ljude u zapadnoj Srbiji", kaže predsednik.

Vučić kaže da se kreće i sa radovima na pruzi Niš - Dimitrovgrad, a ostaje Beograd - Niš, dispečerski centar.

"To su velike stvari", kazao je Vučić i dodao da je voz Soko koji saobraća na deonici Beograd - Novi Sad je prevezao 1,3 miliona putnika, a ima popunjenost 80 odsto.

"I to uz nerazvijenu železnicu, moraćemo da proširujemo i auto-put Beograd - Novi Sad", kazao je.

Naveo je da se po razlici između stranog kontrolnog tornja i novog, kao i aerodroma nekada i sada, ali i avio kompaniji, može se videti da je Srbija napredovala i da je druga zemlja.

"Infrastruktura je nešto što treba dalje da podižemo", kazao je Vučić i zahvalio je ambasadorki Kine Čen Bo za koju je rekao da je uvek na raspolaganju za Srbiju i da se pokazala kao veliki prijatelj, bilo da su politička pitanja, bilo bilateralna saradnja. Predsednik dodaje da će se nastaviti rad sa kineskim partnerima.

"Za 11 godina izgrađeno više od 335 kilometara, sada se gradi više od 500"

Predsednik Vučić izjavio je da su Tito, Milošević i DOS izgradili 550 kilometara puteva i da ne može da se računa 687 sem ako nisu govorili o onome što je u izgradnji, dok je za poslednjih 11 godina izgrađeno više od 335 kilometara, a u ovom trenutku se radi više od 500 kilometara.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara, tokom obilaska deonice puta Novi Beograd - Surčin, po kojoj računici je on za 11 godina izgradio više puteva nego Tito, Milošević i DOS za 70 godina kada po zvaničnom izveštaju Puteva Srbije stoji da je krajem 2011 u Srbiji bilo 687 kilometara puteva.

"Tih 687 kilometara je bilo sa putevima u izgradnji. Da izračunamo - imate Beograd - Šis 224 kilometara do Niša, nešto manje od 20 kilometara ka jugu, imali smo Beograd - Novi Sad 80 kilometara, imali smo urađenih 110 kilometara Novi Sad - Horgoš, to je sve što su Milošević i DOS uradili, to je 550, ne može da bude 687 nikako sem ako nisu govorili o onome što je u izgradnji", kazao je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ističe da je on rekao da će ove godine da se stigne ta kilometraža. Podseća da je urađeno oko Pančeva, plus obilaznica oko Beograda negde oko 30 kilometara, do Čačka, do Pakovraća 130 kilometara, do Kragujevca 20 kilometara, Niš - Dimitrovgrad oko 90 kilometara, još 50 prema Preševu, otvaraju se Makrešani, što je još 25 kilometara.

"Više od 335 kilometara je ono što je već urađeno od 2012, a ovo što radimo u ovom trenutku je više od 500 kilometara. E sada da vidimo koliko će ove godine biti završeno tako da je mrtva trka", kazao je predsednik.

Dodaje da je ponosan na to što je za 10, 11 godina toliko urađeno i to sa nasleđenom praznom kasom, galopirajućim javnim dugom, migratornom krizom, dvostrukom korona krizom, sa ratom u Ukrajinom, velikim poplavama.

"I možete da se takmičite. Ja sam ponosan", zaključio je predsednik.

"Sa izgradnjom se kasni zbog raznih problema, ali se gradi više nego ikada"

Predsednik je dodao i to da se danas da se sa izgradnjom puteva kasni zbog raznih problema, ali da se u Srbiji gradi više nego ikada, više nego bilo gde u Evropi. Vučić je odgovarajući na pitanje zašto se sa završavanjem deonice Novi Beograd - Surčin od 7,9 kilometara kasni i produžavaju se rokovi, kazao da "nije gotovo jer su ljudi imali problema i sa eksproprijacijom i sa mnogim drugim čudima".

Kaže i da nije moguće da se put završi za šest meseci tako da je sigurno pogrešio ako je rekao da će biti završen u novembru 2022. godine.

"Izvinjavam se građanima što nije gotov šest meseci ranije. Da li kasni, kasni, šta da radim, ali se gradi u Srbiji više nego ikada, više nego bilo gde u Evropi", rekao je Vučić tokom obilaska deonice Novi Beograd - Surčin.

Kada je reč o kašnjenju, Vučić kaže i da bi Beograd na vodi, da nije bilo ometanja, prtisaka, bio završen godinu, dve ranije.

"Da me nisu ometali i vršili pritiske za hrast, ne bismo izgubili dva meseca na autoputu Beograd - Čačak i imali bismo bar 10 manje mrtvih koliko je u tom vremenu nastralo na Ibraskoj magistrali... Svaki put kada se gradi, nemoj da se gradi, tako je sa svakim putem, tako se podržava svako u kamenolomu - nemoj da damo kamen, a od čega gradimo autoputeve", pitao je Vučić.

"Do 20. januara primiću veliku 'četvorku'"

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je izjavio da će do 20. januara, odnosno do Svetog Jovana, primiti izaslanike međunarodne zajednice za dijalog Beograda i Prištine, odnosno kako je rekao, "veliku četvorku".

Na pitanje kako komentariše izjavu potpredsednika vlade privremenih institucija u Prištini Besnika Bisljimija za Euronews Srbija, koji je govorio omogućem kažnjavanju posle 31. marta za one koji ne preregistruju vozila, rekao je da Bisljimi očito nije čitao o čemu se neko drugi dogovarao.

"Ili najavljuje novu akciju. Ne mislim da imaju način da rade to inače bi sklonili barikade. To je taktika u kojoj treba da ćutimo kada neko treba da postane član UN", primetio je Vučić i dodao da Bisljimi nije neko kome može da se veruje na reč.

Vučić rekao takođe najavio i da će do kraja januara primiti porodice srpskih mladića ubijenih u kafiću "Panda" u Peći 1998. godine i naveo kako nema konkretnih dokaza o tom zločinu.  

"Imali smo mnogo indicija, voleo bih da mogu da dođem do dokaza i čim budem mogao da nešto konkretnije od dokaza ponudim ljudima, to ću ponuditi nadležnim organima, a znam da su porodice najzainteresovanije", rekao je Vučić.

"Ponosan sam na naše službe" 

Predsednik je danas rekao i da je ponosan na to što su bezbednosne službe sačuvale sve ono što je od vitalnog interesa za Srbiju i da se u poslednje dve godine u zemlji dogodilo možda samo jedno mafijaško ubistvo, po čemu se svrstavamo u najbezbednije zemlje u Evropi. 

"Kada sam govorio da u Srbiji ima mnogo špijuna, hteo sam da pokažem koliki je sudar različitih sila u interesnoj zoni zapadnog Balkana. Beograd je jedini veliki grad na zapadnom Balkanu i ovde je sedište svega, logično je da će špijuni ovde da budu smešteni", rekao je Vučić. 

On je istakao i to što su špijuni identifikovani i da je otkriveno šta rade, samo govori o sposobnosti naših bezbednosnih službi.

Vučić je rekao i da ne razume sve priče oko posete njegovog sina Danila Republici Srpskoj i naglasio da on nije bio deo nijedne delegacije. "Nisam shvatio to sa Danilom, nije bio deo nijedne delegacije", rekao je Vučić i ocenio da su službe BiH postupile neprofesionalno.

"Ovo je interesantna priča. Nisam shvatio šta je smisao svega toga sa Danilom. Šta je bila greška? To što ste rekli da je bio deo neke delegacije? Lagali ste. Nigde i ne piše da je deo delegacije. To su objavljivali tajkunski mediji u Srbiji, a prenosili njihovi mediji. Nije bio deo nijedne delegacije, ničega", rekao je Vučić i podsetio da je to bio Danilov osmi odlazak na obeležavanje Dana RS.

Dodao je da će u ponedeljak pokazati dokumenta koja govore dokle ide, kako je rekao "bezobraziluk medija i institucija BiH".

Komentari (0)

Biznis