Biznis vesti

Igrutinović za Euronews Srbija: Ukrajina najdominantnija tema u Davosu, ali je glavni termin bio polikriza

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/01/2023

-

12:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Glavni termin koji se mogao čuti na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu bio je polikriza, rekao je za Euronews Srbija saradnik Instituta za evropske studije Milan Igrutinović. On je dodao da su svi pričali o višestrukoj krizi u više sektora, od političkih do ekonomskih segmenata, ali da je malo ko rekao šta možemo očekivati u narednih godinu, dve ili tri.

Igrutinović je napomenuo da je Ukrajina bila pojedinačno najdominantnija tema Davosa, ali da nije bila toliko ekskluzivna kao što je to bilo u maju prošle godine i da je pojedinačno bilo raznih fokusa, jer je "forum nekako bio tematski raštrkan".

"Početni šok od rata je u odnosu na prošlu godinu nestao. Čini se da je većina aktera rata i posmatrača, kao i onih koji su uključeni u razne vidove pomoći Ukrajini, načisto da će rat trajati sigurno tokom naredne godine, a verovatno još i duže i da politički sukob Evrope i Rusije neće prestati za bilo koji predvidiv period. I onda se planovi - od naoružavanja, slanja ekonomske pomoći Ukrajini menjaju shodno tome, odnosno već su se etabllirali i uhodali načini te pomoći. Sada se prosto samo razgovara o njihovim modalitetima. Da li slati ofanzivno oružje, da li Ukrajina ima snage da vrati teritoriju koju je Rusija zauzela od početka rata ili se radi samo o odbrani onoga što je ostalo od Ukrajine", rekao je Igrutinović.

"Ideja o neutranoj Ukrajini više nema smisla"

Bivši šef američke diplomatije Henri Kisindžer založio se za produženu podršku Ukrajini dok se ne postigne primirje i rekao da podržava ulazak te zemlje u NATO. On je na prošlom Davosu rekao da se mora razgovarati sa Rusijom, da ona ne sme biti poražena i bio je protiv članstva Ukrajine u NATO, dok je na ovom rekao da i dalje treba da pričamo sa Rusima, ali da mu se čini da je budućnost Ukrajine u NATO nešto što bi moglo da se dogodi. On je rekao da ideja o neutralnoj Ukrajini, pod ovim uslovima više nema smisla.

"Teško je pronaći publiku na zapadu koaj bi posle svih ovih dešavanja i dalje zagovarala da Ukrajina treba da ostane nekakva bafer zona, neutralna država, kako se jako često govorilo pre samog napada. Posle skoro godinu dana rata te su se snage nekako promenile i pogledi na prirodu rata, na njegov mogući završetak, ishod i mogućnost da politički sukob ostane veoma dugo s nama nekako gura stvari u tom smeru da se otvoreno javlja ta ideja da Ukrajina treba da bude članica NATO. Izvesno ne dok traje rat, jer bi to uključilo NATO u sam sukob, što zemlje NATO nikako ne žele, ali kao modalitet bezbednosne garancije da se trebaju proširiti i na samu Ukrajinu, odnosno da je treba inkorporirati u NATO", rekao je Igrutinović.

On je objasno da je ono što je Kisindžer rekao zapravo refleksija laganih promena koje smo mogli videti u raznim zapadnim prestonicama, posebno u baltičkim zemljama i Poljskoj, koje su na samoj granici sukoba i koje su najglasnije zainteresovane za to. Dodao je da je taj ton i u Vašingtonu sve dominantniji, ali da "oni to neće raditi na način da ugroze sebe i svoju neposrednu bezbednost".

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis