Biznis vesti

JAT Tehnika započela konverziju putničkih širokotrupnih aviona u teretne

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

15:26

JAT Tehnika započela konverziju putničkih širokotrupnih aviona u teretne
JAT Tehnika započela konverziju putničkih širokotrupnih aviona u teretne - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija za održavanje aviona JAT tehnika danas je i zvanično započela konverziju širokotrupnih putničkih aviona Boing i Erbas u teretne, isecanjem otvora za nova teretna vrata na prvom avionu na kome se radi  prenamena - Boingu 767-300.

Početak radova obeležen je na svečanosti u hangaru JAT tehnike na beogradskom aerodromu.

"Ovakva procedura nije primenjena nigde u Evropi. Verujem da nas čeka svetla budućnost i da ćemo nastaviti da napredujemo",  rekao je glavni i izvršni direktor AviaPrime grupe, jedne od  vodećih kompanija za održavanje aviona u Evropi koja je vlasnik JAT Tehnike, Piotr Kaczor.

Kako je istaknuto, taj poduhvat i napredak učvrstiće poziciju kompanije, koja ulazi na tržište širokotrupnih aviona, kao glavnog evropskog dobavljača za konverziju putničkog u teretni program vazduhoplova tipa Boing i Erbas.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Sa konvertovanjem putničkih letelica u teretne, Jat Tehnika se pridružuje malobrojnoj grupi prestižnih evropskih kompanija koje obavljaju veće modifikacije na boingu 767.

Svečanosti su prisustvovali i izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan, ambasador Poljske Rafael Perl, ambasador Češke Tomaš Kuhta, kao i izvršni potpredsednik i glavni menadžer vazduhoplovne divizije Izraelske avioindustrije (Israel Aerospace Industries - IAI) Shumel Kuzi.

Kaczor je naveo da je ta ideja nastala pre šest godina, da ogroman tim stoji iza AviaPrime grupe i da je sada došlo i do realizacije posla.

Ambasador Jahel je izrazio zadovoljstvo, zbog toga što će, Srbija, Češka, Poljska i Izrael, radeći na ovim avionima, stvarati bolju i svetliju budućnost.

"Veoma sam ponosan što čujem da je ovo prva procedura koja se obavlja na evropskom tlu”, poručio je ambasador Izraela u Srbiji  Vilan.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Dodao je, da bi neverovatno prijateljstvo između Srbije i  Izraela trebalo da bude pretvoreno u konkretnije stvari koje se mogu osetiti, dodirnuti ili steći.

Prisutnima se obratio i češki ambasador u Srbiji Tomaš Kuhta  poželeo je sreću svim učesnicima projekta i istakao da sam projekat zahteva veliko iskustvo i stručnost ljudi, ali i da je siguran, da će Češka moći kao dobar partner da ponudi najbolje, pre svega, zbog njihove vazduhoplovne industrije koja u toj zemlji ima dugu tradiciju.

"Mi smo proizvođači raznih vrsta aviona i dobavljači za najvećim kompanije. Verujem da će naši stručnjaci preneti svoja iskustva i dati sve od sebe kako bi što više doprineli projektu. Ovo je sjajna prilika za sve četiri zemlje da prodube svoju međusobnu saradnju i učvrste svoja prijateljstva”, istakao je Kuhta.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ambasador Poljske u Srbiji Rafael Perl naveo je da se današnjim događajem proslavljaju i otvaranje mogućnosti za nove investicije i dodatne mogućnosti za zapošljavanje novog kadra.

Dodao je da ta zemlja ima više od stotinu godina tradicije u vazduhoplovstvu kao i više od osam godina iskustva u avio-industriji.

Izvršni potpredsednik i glavni menadžer vazduhoplovne divizije IAI Shumel Kuzi rekao je da je to možda prvi avion na kojem se vrši takva procedura, ali da nije i poslednji.

Kuzi je izrazio zadovoljstvo jer se radovi odvijaju kako je i  planirano i dodao da će u budućnost biti još mnogo zajedničkih izazova.

Komentari (0)

Biznis