Biznis vesti

Ministarka poljoprivrede: Država ne duguje poljoprivrednicima, ali će isplatiti dodatnih 15 milijardi dinara

Komentari

Autor: RTS

28/01/2023

-

11:32

Ministarka poljoprivrede: Država ne duguje poljoprivrednicima, ali će isplatiti dodatnih 15 milijardi dinara
Ministarka poljoprivrede: Država ne duguje poljoprivrednicima, ali će isplatiti dodatnih 15 milijardi dinara - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje za subvencije u prošloj godini, a da nije dobio novac, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i dodala da postoje oni koji su aplicirali za subvencije, a nisu dobili sredstva.

Ona je za RTS navela da je obezbeđeno dodatnih 15 milijardi dinara i da će 15 posto takvih zahteva biti isplaćeno u februaru. Pozvala je poljoprivrednike da se registruju na e-agraru.

Pojašnjava da formalno-pravno država nema obavezu za 2022. godinu, jer kako je naglasila ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje, a nije dobio novac.

"Puno se manipulisalo prethodnih dana da sam ja obećala da će svima biti isplaćeno. Ja sam rekla da će sva sredstva biti potrošena u 2022. godini, 99, 84 posto budžeta je iskorišćeno, odnosno 99,8 posto je isplaćeno subvencija. To znači da su sve subvencije isplaćene sredstvima koja su bila u 2022. godini", precizirala je Tanasković.

Potvrđuje da postoje poljoprivrednici koji su aplicirali za subvencije koju su bile prošle godine objavljene i sprovedene, a nisu dobili sredstva.

To je, kaže oko 15 milijardi dinara, od kojih je za direktna plaćanja dug oko šest milijardi dinara. To je 15 posto zahteva koji nisu isplaćeni i ti proizvođači nisu ni dobili rešenja. Sredstva su, ističe obezbeđena i njima će biti isplaćeno i tih 15 milijardi dinara.

Tanjug/Nataša Lazarević

 

"Sada do 3. februara, do kraja sledeće nedelje biće u potpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, 6. februara ćemo pustiti mleko četvti kvartal i onda ćemo isplatiti ovh 15 milijardi u smislu obrade zahteva", precizirala je ministarka.

Objasnila je da je to nije bio dug države, da su te zahteve uneli u sistem i obrađivaće se rešenja.

Koje su pogodnosti e-agrara 

Za prvih deset dana je oko 22.000 poljoprivrednika uzelo svoj ID broj, što je prvi korak u e-agraru.

"Bila sam prošle nedelje u Valjevu, gde sam i ja u pošti izvadila svoj ID broj. Jako sam srećna što sve ide ovakvim tempom", rekla je ministarka.

Poljoprivredni proizvođači mogu da idu u bilo koju filijalu pošte, poljoprivrednu stručnu službu, gde će dobiti odgovore na svako pitanje vezano e-agrar. Uz ličnu kartu, za par minuta dobiće elektronske podatke koji će im kasnije služiti kada se budu registrovali kao poljoprivredni proizvođač.

"Ideja je da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini i da će ta sredstva u istoj godini i dobiti. To je ideja e-agrara, a sve drugo što radimo je da bi se sve ubrzalo i da im pomognemo", ističe Tanaskovićeva.  

Ukazuje da poljoprivrednici trenutno daju 89 različitih podataka na različitim zahtevima i da sa e-agrarom toga neće biti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis