Biznis vesti

Zlatne žile pronašli i u Republici Srpskoj: Na tri lokacije u okolini Jajca potvrđeni visoki sadržaji plemenitog metala

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2023

-

13:22

Zlatne žile pronašli i u Republici Srpskoj: Na tri lokacije u okolini Jajca potvrđeni visoki sadržaji plemenitog metala
Zlatne žile pronašli i u Republici Srpskoj: Na tri lokacije u okolini Jajca potvrđeni visoki sadržaji plemenitog metala - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor kompanije "Lykos Balkan Metals" Miloš Bošnjaković saopštio je danas da su dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području opštine Jezero kod Jajca pokazali visoke sadržaje zlata.

Menadžment ove kompanije pozvao je Vladu Republike Srpske da se uključi u podršku implementaciji ove strane investicije, kako bi se postigao maksimalan učinak na daljem ekonomskom razvoju Republike Srpske, a i Bosne i Hercegovine u celosti.

"Na tri lokacije na teritoriji opštine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do neverovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svetski poznate rudnike zlata", kaže Bošnjaković.

"Lykos Balkan Metals", kompanija listirana na Australijskoj berzi, od prošle godine na području Jezera, na zapadu Bosne i Hercegovine, vrši geološka istraživanja putem svoje kćerke firme SNK Metali.

Za projekte u Republici Srpskoj prvobitno je obezbedio 15,5 miliona konvertibilnih maraka.

Ispitivanje uzoraka u akreditovanoj laboratoriji otkrilo je veoma visok potencijal za nastavak geoloških istraživanja, a taj geološki potencijal ovog područja ujedno je i investicioni potencijal značajan za razvoj ne samo ove opštine, već i unapređenje kvaliteta života stanovnika i poboljšanje ekonomskih prilika na širem području.

profimedia

 

Iako se radi o ranoj fazi istraživanja, iz "Lykosa" poručuju da se ovi rezultati mogu smatrati jednim od najboljih na području cele BiH, ali i Balkana. U 2023. godini se očekuje da će kompanija samo u opštinu Jezero investirati više od 60 miliona konvertibilnih maraka, preneo je sarajevski portal Klix.

Za detaljne informacije o ležištu, koncentraciji i količini ove rude predstoje godine detaljnog rada na lokalitetu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis