Biznis vesti

Cenu svinjskog i pilećeg mesa sada diktira tržište, Budimović: "Neće biti poskupljenja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2023

-

08:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije ukinula je ograničenje cene na pojedine vrste svinjskog mesa i piletine. Potrošači su u strahu da će to dovesti do novog poskupljenja, a iz Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije (PKS) tvrde da to nije realno i da poskupljenja neće biti. 

Nakon što je više od šest meseci Vlada Srbije uticala na formiranje cena svinjskog buta bez kostiju, svinjske plećke, svinjskog vrata sa kostima, svinjske krmenadle sa kostima, piletine, došlo je vreme da cene ponovo reguliše samo tržište. Ukidanje ograničenja cena od 9. februara za sada se nije odrazilo na novčanike potrošača.

"Ne mora da znači da će doći do poskupljenja, jer tržište sve reguliše. Uvek napominjem trgovce da ne mogu biti iste cene šnicle prvog i trećeg dana u prodavnici. Ono što je sveže, što je tog dana zaklano to treba da bude skuplje. Već drugog, trećeg dana to bi trebalo da bude jeftinije. Tako je na zapadu- prva, sveža šnicla je najskuplja, drugog dana je 10 posto jeftinija. Zna se koliki je rok trajanja pilećeg, koliko je rok trajanja svinjskog svežeg mesa", kaže Goran Popović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

U Uredbi koja je prethodnih pola godine bila na snazi maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju nije smela da pređe 750,20 dinara po kilogramu, a za svinjskku plećku bez kostiju 738,10 dinara.

Maksimalna maloprodajna cena za svinjski vrat sa kostima je bila 689,70 dinara po kilogramu, za svinjsku slabinu sa kostima 659,45 dinara po kilogramu. Pileći trup trgovci i mesari nisu smeli da prodaju po ceni većoj od 319 dinara po kilogramu.

PKS: Poskupljenja neće biti 

U Privrednoj komori Srbije tvrde da poskupljenja svinjskog i pilećeg mesa neće biti i da građani ne treba da brinu.

Nenad Budimović, sekrtetar Udruženja za stočarstvo PKS za Euronews Srbija objašnjava zašto je to tako.

profimedia

 

"Prvo Uredba ne može dugo da traje ima zakonski rok koliko može da se primenjuje i nije to način da se uredi privredni ambijent. Druga stvar je da potrošači nemaju mogućnosti da plate višu cenu. Nama je potrošnja svinjskog mesa u poslednje vreme pala. Ne zbog cene, već zbog toga što ljudi manje koriste tu vrstu mesa za ishranu. Poskupljenje sigurno ne bi dovelo do normalne potrošnje, ne bi se odrazilo pozitivno za privredu, klaničnu industriju", naveo je Budimović.

Ističe da se meso ne bi trošilo, da bi se usporila proizvodnja u primarnoj proizvodnji, stajala bi roba, što nikome ne bi išlo u korist.

"Poenta je da se pokreće i da ide potrošnja, da se povećava proizvodnja. Nijedan od parametara koji bitno utiču na formiranje cene nije povećan, čak je došlo do pada cene kukuruza kao sirovine koja najviše učestvuje u hrani za životinje", pojašnjava Budimović.

Objašnjava da je Uredba dala rezultat i da je njena uloga bila da se preseče, omogući  normalno snadbevanje po referentnim cenama, a da se paralelno radi na uređenju i mogućnosti da se uspostavi regularna proizvodnja u smislu isplativosti sve tri karike u lancu - farmeri, klaničari, trgovci.

Očekivanja farmera

Budimović navodi da su za farmere važne premije, ali da je ključno da podsticaj države bude isplaćen na vreme. 

"Na vreme za njih znači da mogu da uđu u prolećne radove. Stočarstvo je isplativo ako farmer može da proizvede hranu, a ne da kupuje", naveo je Budimović.

Zvaničnici Srbije više puta su izjavili da je strateško opredeljenje države da se poveća stočni fond. Budimović kaže da je to značaj i dobar je signal prema farmerima. 

profimedia

 

"Nacionalno opredeljenje treba da bude uzgoj svinja. Imamo dobre uslove za to, dobru proizvodnju hrane za životinje, objekte, ljudi koji bi se bavili tim poslom. Naše tržište bi bilo zadovoljeno sa blagim viškovima", naveo je on i dodao da je važno u globalnom turbulentnom vremenu imati nezavisnu proizvodnji životnih namirnica.

Trenutno se svinjsko meso klanicama prodaje za oko 230 dinara žive vage, ali se cena do kućne trpeze, uveća trostruko. Na cenu najviše utiče trgovačka marža, koja je dosadašnjom Uredbom Vlade Srbije bila ograničena na maksimalnih 10 odsto. Sada će i ona moći slobodno da se formira, ali proizvođači ne očekuju ni tu značajnije promene.

"Očekujemo rast 10 do 20 dinara u nekom narednom periodu što ne bi znatno uticalo na porast cene mesa u maloprodaji. Normalno, ne može se garantovati cena u maloprodaji zbog sistema supermarketa i ostalih prodavaca mesa jer ne znamo na kojoj će se osnovi marže bazirati u daljoj prodaji", kaže Bratislav Bogatić, proizvođač u "Agropapuku" za RTS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis