Biznis vesti

Najbogatiji čovek na svetu postao još bogatiji - Bezos profitirao zbog raskida ugovora između Pentagona i Majkrosofta

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2021

-

12:24

Najbogatiji čovek na svetu postao još bogatiji - Bezos profitirao zbog raskida ugovora između Pentagona i Majkrosofta
Najbogatiji čovek na svetu postao još bogatiji - Bezos profitirao zbog raskida ugovora između Pentagona i Majkrosofta - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Najbogatiji čovek u savremenoj istoriji sveta, Džef Bezos, postao je još bogatiji, jer su akcije Amazona naglo skočile nakon vesti da Pentagon otkazuje kontroverzni ugovor o računarstvu u oblaku sa američkim tehnološkim gigantom Majkrosoftom. Akcije Amazona porasle su za 4,7 posto posle saopštenja Pentagona o raskidu ugovora, čime je Bezosovo neto bogatstvo za samo jedan dan uvećano za 8,4 milijarde dolara.


Bezos, koji se ranije ove nedelje zvanično povukao sa mesta glavnog izvršnog direktora Amazona, ali je zadržao vlasnički udeo od 10,3 procenta u kompaniji, sada vredi 211 milijardi dolara, što je istorijski rekord otkako je Blumberg 2012. godine počeo da prati neto vrednost svetskih milijardera.

Prethodni rekordan nivo, od 210 milijardi dolara, na kratko je držao izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, u januaru ove godine, ali je njegovo bogatstvo od tada splasnulo na "samo" 181 milijardu dolara, što ga čini drugom najbogatijom osobom na svetu, ispred francuskog mogula luksuzne robe Bernara Arnoa, koji je "težak" 168,5 milijardi dolara.

Amazon se više puta žalio

Pentagon je u utorak objavio da raskida ugovor o računarstvu u oblaku vredan 10 milijardi dolara, poznat kao Zajednički odbrambeni infrastukturni poduhvat (JEDI), koji je potpisao sa Majkrosoftom 2019. godine, prenosi Raša tudej.

"Zbog promene tehnološkog okruženja postalo je jasno da Jedi ugovor, koji se već dugo odlaže, više ne ispunjava zahteve za popunu paznina u kapacitetima Ministarstva odbrane", navodi se u zvaničnom saopštenju Pentagona.

To bi moglo da znači da se Ministartsvo odbrane sprema da posao razvoja njegove tehnologije računarstva u oblaku podeli između Majkrosofta i Amazona, ali i drugih firmi za sajber tehnologiju, ocenjuje se u tekstu.

Amazon se više puta žalio zbog odluke bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i njegove administracije da se ugovor dodeli Majkrosoftu, ocenjujući da je ona bila politički motivisana.

Sporazum je "zamrznut" nakon što je Amazon podneo tužbu osporavajući Trampov izbor i tvrdeći da je on zbog animoziteta prema Bezosu vršio pritisak na vojne zvaničnike da posao povere Majkrosofu, a ne Amazonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis