Biznis vesti

Bajatović: Gas mora da poskupi, možda i dva puta ove godine

Komentari

Autor: Z. R.

07/03/2023

-

11:07

Bajatović: Gas mora da poskupi, možda i dva puta ove godine
Dušan Bajatović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Desiće se poskupljenje gasa ove godine. Mora doći do toga, sigurno jednom, ali možda i dva puta ove godine, rekao je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović na Kopaonik biznis forumu. On je precizirao da bi gas mogao poskupeti 1. maja, kada bude okončana grejna sezona. Bajatović je naglasio da je to procena "Srbijagasa" i da će poskupljenje biti do 10 odsto. On je rekao da će od cena na berzi zavisiti da li će biti daljih poskupljenja zavisi od toga kako će se kretati cene na berzi i po kojoj ceni ćemo kupovati gas.

"Iz prostog razloga što, ako saberete da treba da držimo cenu na nivou koja je prihvatljiva, a neće to biti puna cena i onoga što kažete da "Srbijagas" investira, a to je i u zalihe, mi to ne možemo da uradimo, a da ne podignemo cenu. Međunarodni monetarni fond je odobrio 800 miliona dolara, a to nisu po ovim cenama tako velika sredstva i nisu dovoljna", rekao je Bajatović. 

Bajatović je rekao da je energija najskuplja kada je nema, jer je time pogođena privreda. Ukazao je da je veoma teško kada imate uvezene inflacione parametre i dodao da bi bilo teško da je sav teret prenet na privredu. On je odgovarajući na pitanje da li "Srbijagas" može da izdrži trenutnu cenu po kojoj građani i privreda kupuju gas podsetio da je uvek dilema da li je potrebno sprovoditi socijalnu politiku.

Direktor "Srbijagasa" je rekao da imamo dovoljno kapaciteta da u narednih godinu ili dve napravimo bolji balans bezbednosti snabdevanja. 

"Imamo nekoliko važnih projekata koji su ključni za otvaranje srpskog tržišta. Možemo da računamo na neke količine iz Azerbejdžana, ali je problem što oni traže ugovore na deset godina. Mali je kapacitet kroz Bugarsku i moraćemo da gradimo novi gasovod Niš-Beograd. Možemo da se spojimo i sa Rumunijom, ali njihov gas nema tu čistoću. Imamo slobodne kapacitete na Turskom toku i možemo da uvezemo dodatne količine", rekao je Bajatović.

On je naveo da ove zime nismo potrošili zalihe gasa ni u Banatskom dvoru, ni u mađarskom skladištu i da imamo dobre opcije za snabdevalje i u narednom periodu.

Bajatović je naveo da trenutno u skladištima imamo 286 miliona kubika u Banatskom dvoru, plus ruskih 294 kubika, što je nešto više od 550 kubika.

"Ostaće nam u Mađarskoj 200 miliona kubika, s obzirom da su mađarske kolege poprilično podigli cenu skladištenja, za utiskivanje šest puta, a za istiskivanje tri i po puta. Mislim da ćemo doneti odluku da još 200 miliona utisnemo u Banatski dvor. Tada bismo imali u Srbiji 700 miliona metara kubnih gasa. Uz onih 200 miliona metara kubnih koje imamo u Mađarskoj, to bi bilo 900 miliona metara kubnih, a nama je potrebno 1,4 do 1,6 milijardi metara koliko planiramo da potrošimo u poslednjem kvartalu ove i prvom kvartalu sledeće godine što predstavlja popriličan nivo sigurnosti", rekao je direktor "Srbijagasa".

Skladišta u Česteregu i Srpskom Itebeju

On je rekao da se menjaju planovi i da će Banatski dvor biti proširen na 750 miliona metara kubnih.

"Proširićemo ga na Čestereg, koji je susedno mesto proizvodnje gasa. To bi bilo 1,5 milijardi metara kubnih i planiramo da u Srpskom Itebeju napravimo skladište, a procene su da bi moglo biti kapaciteta od oko 800 miliona kubika. Ukoliko se dogovorimo i rešimo imovinsko-poravne odnose sve bi moglo da se završi za najviše dve godine, a naše procene su za godinu i po dana", rekao je Bajatović.

Na pitanje da prokomentariše preporuku Međunarodnog monetarnog fonda o profesionalizaciji menadžmenta javnih preduzeća i da li smatra da ima dovoljno kvalifikacija da i dalje vodi ovo javno preduzeće, on je rekao da će to biti odlučeno na konkursu i da će se on prijaviti.

"Ja sam žrtva Vlade REpublike Srbije. Dođeš na sednicu, za 30 sekundi te postave, za 30 sekundi te smene. Prema tome, ne odlučujem ni dokle ću ja biti tu, ni ko će biti. Nek raspišu konkurs i ja ću da konurišem, kao što sam već dva puta uradio", rekao je Bajatović.

Đedović: Uspeli smo da sačuvamo konkurentnost privrede

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je rekla da je država uspela da cene energenata uprkos povećanju i dalje budu među najnižim u regionu. Ona je istakla da je u junu pošle godine država prodavala struju pet puta jeftinije u odnosu na cenu gasa koju je u tom trenutku plaćala na berzi.

"Uspeli smo da sačuvamo konkurentnost naše privrede i da se enormni rast cena ne prelije na naše tržište. Ništa bolje ne testira otpornost od kriznih situacija, niti ima boljih situacija od kriza da se stvari pokrenu. Zato smo odlučili da se suočimo sa problemima oko reforme javnih preduzeća u energetskom sektoru i štednji energije. Za uspešnu energetsku tranziciju niije dovoljna samo država. Ona je važna da postavi okvire", rekla je ministarka.

Rekla je da prioritetno radimo i na reformama energetskog sektora koje su dugo odlagane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis