Biznis vesti

Direktor RGZ: Oko tri miliona objekata u Srbiji ima dokumentaciju koja je nepodobna za upis u katastar

Komentari

Autor: Z. R.

07/03/2023

-

14:55

Direktor RGZ: Oko tri miliona objekata u Srbiji ima dokumentaciju koja je nepodobna za upis u katastar
Direktor RGZ: Oko tri miliona objekata u Srbiji ima dokumentaciju koja je nepodobna za upis u katastar - Copyright rgz.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Republički geodetski zavod je objavio Registar neregulisanih objekata u katastru nepokretnosti koji prikazuje da postoji gotovo 4,8 miliona neregulisanih objekata u Srbiji, od kojih oko 3 miliona ima neku vrstu dokumentacije koja, iz različitih razloga, nije podobna za upis u katastar, rekao je direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borko Drašković na Panelu 19: "Poslovna klima i digitalizacija javnih usluga: dostignuća i izazovi" u okviru jubilarnog 30. Kopaonik biznis foruma. On je istakao da se sa Ministarstvom pravde radi na procesu kovalidacije dokumentacije da bi se pomoglo građanima da pređu u regulisani status.

"Britansko-američka studija pokazuje da sređivanje sistema zemljišne administracije, povećanjem broja regulisanih objekata u katastru nepokretnosti, povećava BDP do 7 odsto u razvijenim zemljama, dok je u nerazvijenim ovaj procenat još veći", rekao je Drašković.

Smanjen broj udara hakera sa 26.000 na tri dnevno

On se osvrnuo i na hakerski napad koji je pogodio RGZ i poručio da su takve situacije neminovnost, jer "što više napredujemo u sferi digitalizacije bivamo sve izloženiji ovakvim napadima". Dodao je da su novi bezbednosni protokoli smanjili broj dnevnih pokušaja udara hakera sa 26.000 na tri.

rgz.gov.rs

 

Direktor Republičkog geodetskog zavoda je poslao javni poziv Vladi, privredi i građanima na dvosmernu komunikaciju sa ovom institucijom i donošenje odluka na osnovu geoprostornih podataka koje im omogućava RGZ platforma za informisano odlučivanje.

Panelom je moderirala Bojana Tošić direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike, dok su ostali panelisti bili Dragana Ilić, direktorka korporativnih poslova u kompaniji CETIN, Mihailo Jovanović ministar informisanja i telekomunikacija, Dušan Milićević direktor Comtrade System Integration i Radan Radenko direktor Saga NFG.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis