Biznis vesti

Povlačenje akcija u SAD nakon svedočenja predsednika Federalnih rezervi

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

22:48

Povlačenje akcija u SAD nakon svedočenja predsednika Federalnih rezervi
Svedočenje Džeroma Pauela pred Senatom - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Američke akcije su se povukle, a referentne stope prinosa na državne obveznice trenutno fluktuiraju, dok je predsednik Federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel pred Kongresom počeo polugodišnje svedočenje o monetarnoj politici.

Sva tri glavna indeksa američkih akcija bila su usporena na početku trgovanja, pre nego što su objavljene Pauelove beleške dok se pripremao da svedoči pred Senatskim bankarskim komitetom, prenosi Rojters.

U međuvremenu, naglo su pali prinosi na državne obveznice, nakon što predsednik Fed-a naglasio da investitori podstiču špekulacije na berzi, nakon što je centralna banka podigla kamatne stope, kako bi učesnike zadržala duže nego što su to oni planirali. 

Kako on navodi, ciljana inflacija je i dalje visoka, a tržište i Fed će se fokusirati da ublaži inflaciju i svede je na dva odsto. Evropske akcije nastavile su da gube vrednost nakon Paulovog govora. 

Dolar je ojačao u odnosu na ostale valute, kao što je Pauel nagovestio i da će Fed zadržati kurs kako bi obuzdali inflaciju. Cene nafte su nastavile da padaju zbog smanjenja tražnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis