Biznis vesti

Profesor Gros Pjetro o ekonomskom potencijalu Zapadnog Balkana: Očekujemo snažniji privredni oporavak ove i 2024. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2023

-

15:33

Profesor Gros Pjetro o ekonomskom potencijalu Zapadnog Balkana: Očekujemo snažniji privredni oporavak ove i 2024. godine
Banca Intesa - Copyright Banca Intesa

veličina teksta

Aa Aa

I pored kratkoročnih neizvesnosti očekujemo snažniji privredni oporavak ove i 2024. godine, rekao je profesor Đan Marija Gros Pjetro predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, međunarodne bankarske grupacije u čijem sastavu posluje Banca Intesa, na predavanju "Ekonomski potencijal Zapadnog Balkana" na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

On je izneo predviđanje da će ekonomski rast Zapadnog Balkana nadmašiti rast zapadnoevropskih zemalja, kao i da će napredak zemalja regiona ka članstvu u Evropskoj uniji ojačati njihove kreditne profile kroz snaženje institucija, konkurentnosti, infrastrukture i priliva direktnih stranih investicija.

Kada je reč o bankarskom sektoru regiona, profesor očekuje da će uprkos aktuelnom kretanju nivoa kamatnih stopa širom Zapadnog Balkana u pokušaju obuzdavanja inflacije masa kredita i depozita nastaviti da raste, iako blažim tempom, uz očuvan kvalitet portfolija i nizak nivo nenaplativih plasmana.

Banca Intesa

 

Poslovno naučni forum Srbija-Italija, u organizaciji Privredne komore Srbije, uz podršku Italijanske agencije za trgovinu (ITA) i Ambasade Italije u Srbiji, bio je posvećen tehnološkim inovacijama, zelenoj energiji i energetskoj tranziciji, održivoj poljoprivredi, kao i tehnološkim inovacijama u sektoru poljoprivrede i infrastrukture, uz bilateralne razgovore srpskih i italijanskih privrednika.

Kako su saopštili iz kompanije, Intesa Sanpaolo je jedna od vodećih bankarskih grupacija u Evropi, a u Srbiji zapošljava više od 3.000 ljudi, pružajući snažnu podršku ekonomskom razvoju zemlje i unapređenju kvaliteta života građana, kao i dobrobiti celokupne društvene zajednice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis