Biznis vesti

Poskupljuju i struja i gas: Od maja nove cene za domaćinstva - objavljeno kolika su tačno povećanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/03/2023

-

10:21

Poskupljuju i struja i gas: Od maja nove cene za domaćinstva - objavljeno kolika su tačno povećanja
Poskupljuju i struja i gas: Od maja nove cene za domaćinstva - objavljeno kolika su tačno povećanja - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, Dimitrije Goll, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja 8 posto, a gas za 10 procenata, saopštili su iz Ministrstva energetike. Nova cena kilovat sata sa PDV-om električne energije za domaćinstva biće 13,31, a gasa 4,91 dinar. Prethodno povećanje cena i struje i gasa bilo je 1. januara.

Iz MRE su naveli da će cene električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva u Srbiji i posle jednocifrene korekcije 1. maja ostati među najnižim u Evropi.

"Trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža je u 21. veku zbog geopolitičkih dešavanja. Zato Vlada Srbije ulaže dodatna sredstva kako bi srpski energetski sistem funkcionisao nesmetano, što je i bio slučaj tokom zimske sezone. Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje (8%) i gasa (10%), koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tako će, na primer prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara", naveli su iz resornog ministarstva.

Oni su istakli da će cene električne energije i gasa za domaćinstva u Republici Srbiji ostati i dalje među najnižima u Evropi, pre svega zbog dotacija države.

"Želimo da obezbedimo nesmetano snabdevanje, uz maksimalno očuvanje životnog standarda građana. Upravo građani i to oni najugroženiji i dalje su prioritet Vlade. Kako bismo pomogli socijalno ugroženim potrošačima u budžetu su izdvojene čak 4 milijarde dinara. Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa", naveli su iz MRE.

Pixabay

 

Iz resornog ministarstva su prvobitno poslali informaciju da će cena gasa biti korigovana za 9 odsto, a potom su poslali ispravku saopštenja u kojem je navedeno da će povećanje ipak biti dvocifreno.

Poskupljenje energenata ranije je najavljivano, a bilo je i na tapetu kao mera koju je Međunarodni monetarni fond tražio od Srbije.  Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je početkom meseca za Euronews Srbija da će prvo povećanje cene gasa ove godine biti verovatno od 1. maja i da neće biti veće od 10 odsto, a drugo poskupljenje, ako ga bude, neće biti pre poslednjeg kvartala 2022, kao i da sigurno ne bi bilo dvocifreno.

"Po računici Srbijagasa, a i po onome što je tražio MMF i Svetska banka, a i projekcijama u budžetu i planu poslovanja Srbijagasa, biće jedno poskupljenje, mislim, od 1. maja, i neće biti više od 10 odsto", rekao je Bajatović.

On je dodao i da će od cena na berzi zavisiti da li će biti još jedno poskupljenje do kraja godine.

MMF, Svetska banka, ali i Fiskalni savet su ukazali da niske cene energenata u Srbiji ne smeju da ostanu na snazi i da one moraju da se podignu na tržišni nivo. Stručnjaci kažu da trenutne cene jesu neodržive, ali ukazuju da povećanje ne sme da dođe bez reformi i racionalizacije u javnim preduzećima.

Novi šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Donal Mekgetigan je na Kopaonik biznis forumu rekao da je fokus dvogodišnjeg aranžmana Srbije sa MMF-om na energetici i potrebama budžeta, odnosno pokrivanju fiskalne politike. Kako je dodao, njegova poenta jeste da cene energenata, koje su u Srbiji niske, ne smeju da ostanu takve. Poručio je i da bi EPS trebalo da prođe kroz program restrukturiranja zbog dosadašnjeg lošeg upravljanja i nedovoljnog nivoa investicija.

Istovremeno, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je rekao da je inflacija u Srbiji obuzdavana kontrolom cena gasa i električne energije koje su u Evropi porasle višestruko, a u Srbiji prošle godine to ni izbiliza nije bilo tako. 

On je istakao da je plaćena visoka cena i da su iz budžeta date oko 2,4 milijarde evra i da će država nastaviti još da plaća. Dodao je da će na kraju cene energenata opet biti povećane, tokom 2023. i ukazao da će to onda da se prelije na inflaciju tokom ove godine i da će ona verovatno u Srbiji zbog toga duže da traje nego u drugim evropskim zemljama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis