Biznis vesti

Kovačević: Najavljena poskupljenja struje i gasa ne moraju značajno uticati na račune svih građana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2022

-

19:01

Kovačević: Najavljena poskupljenja struje i gasa ne moraju značajno uticati na račune svih građana
Kovačević: Najavljena poskupljenja struje i gasa ne moraju značajno uticati na račune svih građana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gas će u Srbiji od naredne godine poskupeti za 11 odsto, a električna energija za manje od 10 odsto, najavila je Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović. Prema proračunima, koje je ministarka objavila, mesečni račun domaćinstva za prosečnu potrošnu struje biće veći za oko 300 dinara. Ministarka je podsetila da je u prethodne dve nedelje, cena gasa na globalnom tržištu porasla tri puta i dodala da je gas u Srbiji u ovom trenutku među najjeftinijima za industriju i treći najpovoljniji u Evropi za domaćinstva.

Međunarodni monetarni fond je tokom nedavnih razgovora, preporučio državnom vrhu Srbije da bi cena struje za domaćinstva trebalo da se koriguje bar za 10 odsto, a prema saznanjima medija, u MMF-u smatraju da nedavno povećanje cene kilovata za domaćinstva i male kupce od 6,5 odsto nije dovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje električne energije i racionalno poslovanje Elektroprivrede Srbije u uslovima energetske krize.

Na to ukazuje i stručnjak za energetiku Aleksandar Kovačević i napominje da i najavljena poskupljenja, finansijski gledano, tek nadoknađuju inflaciju i gubitak vrednosti novca koji je trajao prethodnih nekoliko meseci. On je za Euronews Srbija rekao da najavljeno poskupljenje struje ne mora značajno uticati na račune svih građana, već da će ono zavisti od tarifnog sistema, odnosno od zone potrošnje i da će onima čija je potrošnja manja srazmerno i račun biti uvećan za manji iznos.

Kovačević napominje da će to poskupljenje ipak biti značajno za povećanje prihoda Elektroprivrede, što će povećati njenu likvidnost, ali da se očekuje i da će zaustaviti rast cena ogrevnog drveta.        

"Ukoliko Elektroprivreda nastavi sa ovakvim delovanjem, to će onda biti važna poruka za tržište ogrevnog drveta, da rizik snabdevanja više nije tako dramatičan i da bi se moglo postići da zbog toga i cena ogrevnog drveta opadne ili da manje raste u hladnim danima", navodi Kovačević.

On je rekao da Srbija danas ne uvozi struju i objasnio da je uvoz prethodnih meseci imao dve dimenzije - neposredne potrebe i pripreme za zimu.

"Kada je bila prilika da se uveze struja po povoljnoj ceni to se i radilo, a uvećavane su i rezerve u hidroelektranama. Danas vidimo da nema uvoza i da se pune reverzibilne elektrane. Kada je u pitanju gas, proizvodnja je 350 megavata iz gasa. To znači da su praktično skoro svi raspoloživi kapaciteti upotrebljeni, ali to u isto vreme znači da se formiraju zalihe uglja i hidroenerije", kaže Kovačević.

Euronews

"Štednja se sprovodi cenom energije"

Prosečno domaćinstvo troši oko 350 kilovata mesečno i račun plaća oko 4.000 dinara, a poskupljenje struje od 10 odsto bi im uvećalo račune između 370 i 400 dinara. Na to ukazuje i tehnički direktor Berze struje Sepeex Dejan Stojčevski i kaže da bi jeftinu struju trebalo da imaju samo oni koji troše te prosečne količine, dok bi za ostale ona trebalo i mnogo značajnije da poskupi.

"Najjednostavniji način je jednostavno pustiti cenu električne energije. Svi bi trebalo da imamo beneficiranu cenu do 300 ili 400 kilovata, što je otprilike optimalno da se odrade najosnovniji kući poslovi, a sve preko toga bi trebalo da bude tržišna cena. Korišćenje električne energije za grejanje bazena za hlađenje i grejanje na klimu mora da se plati", smatra Stojčevski.

On ističe da, ako neko hoće da ima tri klime, mora i da plati za to i ukazuje da, ako bismo tako posmatrali ne bi više ni bilo potrebe za pozivima na štednju.

"Štednja se sprovodi cenom električne energije, a  ne što će neko, zato što je dobar i neko mu kaže da štedi. Mogu jedan dan da štedim, a ako mi je hladno, ja ću da uključim grejalicu, jer mi je to najjeftinije od bilo kog vida grejanja. Najfiniji oblik energije, mora da bude i najskuplji. U tom smeru treba ići", smatra Stojčevski.

Najveća ušteda u Beogradu i Sremskoj Mitrovici

Da su apeli za štednju ipak urodili plodom pokazuju najnoviji podaci Elektroprivrede Srbije.. Direktor snabdevanja električnom energijom u ogranku "EPS Snabdevanje" Aleksandar Bjeličić izjavio je za javni servis, da je od 3,37 miliona domaćinstava, njih 45 odsto smanjilo potrošnju struje u oktobru, i da je ukupna potrošnja bila za 11 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine. 

Kada su u u pitanju popusti koji su uvedeni za gradjane koji smanje potrošnju, Bjelić navodi da je pravo na popust ostvarilo ukupno 1,5 miliona domaćinstava, od toga je pravo na najveći popust od 30 odsto, ostvarilo 700 hiljada domaćinstava, umanjenje od 20 odsto 264 hiljade, dok je popust od 15 odsto, ostvarilo  nešto više od 550 hiljada domaćinstava. Kada su u pitanju  institucije u lokalnim samoupravama, najviše su štedeli Beograd, Sremska Mitrovica, Subotica i Zrenjanin.

I direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je pre nekoliko dana da će od 1. januara cena gasa biti povećana. On je rekao da je, prema internoj računici Srbijagasa potrebno da ovaj energent poskupi 11 odsto da bi preduzeće bilo lividno. I on je istakao da će to i dalje "biti skoro najniža cena u Evropi koju bi i dalje subvencionisala država". Bajatović je dodao da su poskupljenja zabeležena svuda u Evropi, ali i da se Srbija na vreme spremila za zimu, da su sve zalihe plaćene i da nikome ne dugujemo za gas.

Poslednje poskupljenje struje od 6,5 odsto stupilo je na snagu od 1. septembra za domaćinstva i male kupce, dok su računi za gas od avgusta  uvećani za 9 odsto.

 
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis