Biznis vesti

Momirović: Na najvećem svetskom tržištu - Kini, imaćemo najbolje uslove u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

11:17

Momirović: Na najvećem svetskom tržištu - Kini, imaćemo najbolje uslove u Evropi
Momirović: Na najvećem svetskom tržištu - Kini, imaćemo najbolje uslove u Evropi - Copyright Tanjug/MGSI/Đorđe Krstić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je danas da su pregovori o slobodnoj trgovini sa Kinom velika šansa za naše poljoprivredne proizvode, ali da srpska preduzeća i privrednici moraju da vide sebe na tom tržištu. 

"Očekujemo vrlo brzo, u ovoj godini, da će naša preduzeća imati prolaz na kineska tržišta bez carina", rekao je Momirović za RTS.

Nakon posete Kini, Momirović je objasnio da su pregovori bili otvoreni sa istinski prijateljskom zemljom, te da je ovo trenutak kada je Kina najsnažnija, kada stvara i kada otvara svoje tržište, rekao je on.

"Na najvećem tržištu na svetu, mi ćemo imati najbolje uslove u Evropi i naše kompanije moraju to da prepoznaju", istakao je ministar trgovine. 

Prema Momirovićevim rečima, biće to velika šansa za naše poljoprivredne proizvode, za naše vino, ali preduzeća i privrednici moraju da prepoznaju šansu, moraju da investraju i da, kako je rekao, vide sebe na tom tržištu.

"To tržište se već otvara, svi žele da tamo budu, mi imamo najbolje odnose u Evropi sa Narodnom Republikom Kinom, oni nas podržavaju oko svih važnih pitanja bez uslovljavanja. Privrednici, ako se ne orijentišu, džabe sva podrška države", rekao je ministar.

On je istakao da će šanse za sve privredne subjekte uskoro biti "nepregledne".

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju Srbije i Kine i formalno su počeli pregovori o slobodnoj trgovini dve zemlje.

"Ovo je velika šansa koju mi otvaramo i ozbiljno radimo na tome, mi smo okupili jedan veliki tim, dve multiresorne radne grupe, koje će raditi na ovom sporazumu", rekao je Momirović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis