Biznis vesti

Tanasković: E-Agrar služi da prepoznamo pravog poljoprivrednika, nismo digitalno nepismeni

Komentari

Autor: RTS

15/04/2023

-

09:38

Tanasković: E-Agrar služi da prepoznamo pravog poljoprivrednika, nismo digitalno nepismeni
Tanasković: E-Agrar služi da prepoznamo pravog poljoprivrednika, nismo digitalno nepismeni - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković kaže da se preko e-Agrara do sada prijavilo 267.000 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava. Smatra da to pokazuje da nismo digitalno nepismeni i ističe da e-Agrar služi tome da prepozna pravog poljoprivrednika i mogućnost prevare svede na minimum.

Registracija i obnova registracije poljopirvrednih gazdinstava, bez koje poljoprivrednici ne mogu da konkurišu za subvencije, od ove godine obavlja se isključivo elektronski, preko e-Agrara, što za starije poljoprivrednike sa nedovoljno informatičkog znanja predstavlja veliki problem.

"Sa današnjim danom, imamo 267.000 prijavljenih aktivnih poljoprivrednih gazdinstava. U međuvremenu smo pustili tri subvencije. Po hektaru smo pustili subvenciju sedmog aprila i do danas imamo preko 136.000 prijavljenih gazdinstava koja su aplicirala za subvenciju", navodi Tanasković za RTS.

Ističe da je puštena i subvenija za mleko za prvi kvartal, za koju se prijavilo oko 100 mlekara i 720 gazdinstava.

"Do sada nismo imali u proseku više od 500 zahteva za mleko, od čega je oko 100 mlekara. To znači da su se poljoprivredna gazdinstva ovaj put skoro pa duplo više prijavila individualno za ovu meru. To govori u prilog tome da će njima biti lakše, da će oni moći brže, operativnije i jednostavnije da dolaze do svojih sredstava", smatra Tanasković.

Kaže da se u medijima i na društvenim mrežama sporadično pojavljuju ljudi koji, kako tvrdi, iz njima poznatih razloga opstruišu e-Agrar.

Tanasković: Mogućnost prevare svedena na minimum

"Stalno se provlači da imamo starije ljude, da su to starije generacije, da su digitalno nepismeni… Ako se već 267.000 naših poljoprivrednika prijavilo, mislim da to govori da mi nismo digitalno nepismeni", naglašava Tanasković.

Tanjug/Dušan Aničić

 

Ističe da u Poljoprivrednim stručnim službama radi preko 700 ljudi, kao i da su u međuvremenu angažovane i jedinice lokalne samouprave.

"Mogućnost prevare svedena na minimum"

Ministarka Tanasković kaže da jeste bilo 460.000 aktivnih gazdinstava u Trezoru, ali da niko ne pominje da možda 200.000 nisu bili pravi poljoprivrednici i da je pitanje na koji su način do sada dolazili do sredstava.

Ističe da e-Agrar služi tome da prepozna pravog poljoprivrednika - poljoprivrednika koji obrađuje zemlju ili ima stoku i njemu daje sredstva namenjena budžetom.

"Rekla bih da oni koji su protivnici e-Agrara na nekoj granici i tankoj liniji funkcionišu po pitanju same poljoprivredne proizvodnje", kaže Tanaskovićeva.

Napominje da je sa e-Agrarom mogućnost prevare svedena na minimum i da je prevara mnogo lakše vidljiva ukoliko neko pokuša da prevari sistem.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dragan Jovičić

20.04.2023 13:32

da to ne radimo mi zaposleni po opstinama i SS sluzbe videli bi koliko smo e pismeni a i mi smo nepismeni bar toliko smo p[laceni, ja sa 44 godine staza primam garantovanu zaradu za posao u racunovodstvu

Biznis