Biznis vesti

Vesić: Dve evropske kompanije će upravljati projektom izgradnje metroa

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

16:45

Vesić: Dve evropske kompanije će upravljati projektom izgradnje metroa
Goran Vesić - Copyright Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je Srbija dobila konzorcijum dve evropske kompanije, koje će upravljati projektom izgradnje Beogradskog metroa - nemački "Dojče Ban" i francuska kompanija "Sistra". 

Ugovor za projekt menadžera prve linije i depoa za Beogradski metro, koji se nalazi na Makiškom polju, potpisali su danas sekretar za javni prevoz Predrag Lukić, direktor JKP "Beogradski metro i voz" Andrija Mladenović i vodeći član grupe ponuđača "DB Engineering & Counsalting" Nataša Bezmarević.

"Dobili smo konzorcijum dve renomirane evropske kompanije, nemačke kompanije Dojče Ban, koja je nemačka železnica i francuske kompanije Sistra, koje su pobedile na tenderu i koje će upravljati projektom izgradnje Beogradskog metroa. Ugovor je vredan 46 miliona evra, raspisan je iz budžeta republike Srbije, što znači da ga mi kompletno pokrivamo iz našeg budžeta", rekao je Vesić za Tanjug.

On je, nakon potpisivanja ugovora, objasnio da na samom projektu sarađuje nekoliko kompanija koje rade različite poslove, između ostalog Pauer Čajna, koja izvodi građevinske radove, francuska kompaniju Ežis koja projektuje, i da je neophodno da postoji kompanija koja će koordinisati radove i aktivnosti svih učesnika u projektu, kako bi Beogradski metro bio završen na vreme i u skladu sa ugovorom.

"Dobili smo dve sjajne evropske kompanije i ovo je dokaz da je Beogradski metro projekat koji je značajan i najvećim evropskim kompanijama. U ovom trenutku to je najveći metro projekat u Evropi i srećni smo što velike evropske kompanije dolaze u Beograd", rekao je Vesić.

Po njegovim rečima, Dojče Ban kao jedna od najvećih evropskih kompanija je donela nedavno odluku da otvori evropsku kancelariju u Beogradu.

On je rekao da, pored njihovog sedišta u Berlinu, za svaki kontinent imaju jednu kancelariju iz koje upravljaju aktivnostima svih njihovih kancelarija na kontinetu, a da će glavna kancelarija za Evropu biti u Beogradu. 

"To je prvi put da imamo veliku kompaniju da ima evropsku kancelariju u Beogradu i to govori koliko vide potencijal u razvoju naših železničkih projekata, ne samo metroa, koji je deo toga, već brzih pruga i svega što planiramo da radimo", poručio je Vesić.

On je poručio da će u narednom periodu potpisati ugovor za izgradnju depoa na Makiškom polju gde traje nasipanje terena, i kada ugovor bude potpisan, počinje sama izgradnja depoa.

"Tokom ove godine počećemo da radimo na nekoliko metro stanica, a međuvremenu ćemo potpisati ugovor. Čim se završi revizija projekta prve linije, potpisaćemo ugovor o izgradnji te linije i tako će beogradski san o metrou, koji je trajao duže od 50 godina, konačno postati java", zaključio je Vesić. On je dodao da će 2028. godine Beograd dobiti prvu liniju, a 2030. godine drugu liniju metroa.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis