Biznis vesti

Potpisan sporazum Vlade i poljoprivrednika, Tanasković: Država obezbedila 40 milijardi dinara za dogovorene mere

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

09:39

Potpisan sporazum Vlade i poljoprivrednika, Tanasković: Država obezbedila 40 milijardi dinara za dogovorene mere
Potpisan sporazum Vlade i poljoprivrednika, Tanasković: Država obezbedila 40 milijardi dinara za dogovorene mere - Copyright TANJUG/ ZORAN ZESTIC

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković potpisala je danas u Vladi Srbije Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednika.

Sporazum su potpisali predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja proizvođača mleka Naše mleko,  Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženja STIG Požarevac, Udruženja Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja "Adraniˮ. 

Do potpisivanja Sporazuma dolazi nakon protesta poljoprivrednika koji su, nakon pregovora sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, izjavili da je postignut dogovor.

Sva udruženja koja su protestovala jednoglasno su odlučila da se danas potpiše Sporazum između Vlade i udruženja poljoprivrednika. 

Udruženja su navela da se Sporazum rezultat pregovora i da će sve dogovoreno urediti odmah.

TANJUG/ ZORAN ZESTIC

 

 

Tanasković: Novih 40 milijardi dinara su mere koje smo ispregovarali

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas, nakon potpisivanja Sporazuma sa predstavnicima poljoprivrednika, da je država obezbedila novih 40 milijardi dinara, te da će budžet Ministarstva poljoprivrede, kako kaže, u ovoj godini iznositi istorijskih 120 milijardi dinara.

"Upravo smo okončali ono što je bilo ružno iza nas u poslednjih nekoliko dana. Sve dogovoreno sa pregovora koji su se održali u subotu stavljeno je na papir. Ovo je jedan veliki napredak", rekla je Tanaskovićeva.

Navela je da je novih 40 milijardi dinara - mere koje su ispregovarane sa poljoprivrednicima.

"Budžet Ministarstva poljoprivrede ove godine će doći do 120 milijardi dinara, od čega imamo preko 104 milijarde koje su namenjene subvencijama. Mislim da nikad u istoriji nije bio budžet Ministarstva poljoprivrede na ovom nivou", istakla je Tanasković, dodajući da joj je  drago "što je dato mnogo".

"Iznos povećanja po hektaru je duplo povećan sa 9.000 na 18.000 dinara, povećanje po grlu sa 30.000 na 40.000 dinara, povećanje iznosa po litri mleka sa 15 na 19 dinara", rekla je ministarka poljoprivrede.

TANJUG/ ZORAN ZESTIC

 

Objasnila da će sve te mere doprineti da poljoprivrednici mogu lakše da prežive ovu godinu.

"Ukinut im je trošak u visini od 50 odsto za odvodnjavanje u ovoj godini, sa tim da sledeće godine idemo na kompletno ukidanje tog nameta. Naredne godine ćemo pronaći model za subvencionisanje "plavog dizela", koji poljoprivrednici koriste u proizvodnji", objasnila je Tanaskovićeva.

Izrazila je nadu da će sledeći agrarni budžet biti napravljen sistemski i temeljno, kako ne bismo dolazili u slične situacije.

Poljoprivrednici se izvinili svim građanima kojima su pravili neprijatnosti

Poljoprivredici su poručili nakon potpisivanja sporazuma da se izvinjavaju građanima kojima su učinili neprijatnosti, dok su protestvovali, a Nedeljko Savić iz Udruženja "Stig" iz Požarevca rekao je da je jedini način da se prevažiđu događaji iz prošle nedelje bio dogovor.

"Neko stvari su potpisane. Postoji još mnogo njih na kojima treba da se radi. Izvinjavamo se svim građanima kojima smo pravili neprijatnosti, i zahvaljujemo se policiji na dobroj saradnji tokom protesta", nekao je Savić za Tanjug.

Milan Pajić iz Udruženja "Naše mleko" iz Mačve se takođe obratio građanima "koji su pretrpeli muke i probleme", i naglasio da nisu imali drugi metod. 

Kako je rekao, pokušali su drugačije ali to nije uspelo.

"Naš najveći uspeh je što smo se ujedinili, ja sam prezadovoljan što se tiče toga.
Uvek postoji doza sumnje. Ako se bude sve po dogovoru sprovodilo biće dobro", zaključio je on.

Šta su dogovorila udruženja sa predstavnicima Vlade

Poljoprivrednici koji su pet dana protestovali na putevima širom Srbije, potpisali su sporazum sa predstavnicima Vlade Srbije o ispunjenju zahteva koji su dogovoreni tokom vikenda, a najvažniji je povećanje subvencija odnosno podsticaja po hektaru.

TANJUG/ ZORAN ZESTIC

 

Prema tom sporazumu, povećani su osnovni podsticaji za biljnu proizvodnju, odnosno podsticaji po hektaru, sa 9.000 na 18.000 (6.000 dinara dizel gorivo plus 3.000 dinara direktno) u tekućoj godini.

Pored toga, podignuta je maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisana za biljnu proizvodnju, na 100 hektara, počev od 1. januara 2024. godine, a u skladu sa Zakonom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Povećana je premija za mleko sa 15 dinara po litru mleka na 19 dinara po litru mleka, kao podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 dinara na 40.000 dinara po grlu.

Ukinuto je 50 odsto naknade za odvodnjavanje za tekuću godinu, kao i naknada za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara naredne godine.

Sporazum predviđa analizu kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda, nastavak komunikacije sa proizvođačima mleka, regulaciju tržišta uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka, a što će, kako se navodi, biti predmet daljih razgovora u najkraćem roku.

Prema sporazumu, potrebno je pronaći rešenje za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan, sprovesti analizu tržišta u pogledu uređenja žitarica i uvesti takozvani plavi dizel koji se odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru, za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Navodi se da će učesnici protesta poljoprivrednika biti izuzeti, odnosno neće biti procesuirani ukoliko su kažnjavani na protestu poljoprivrednika.

Kao poslednja tačka dogovora navedena je potreba da se nastave razgovori oko budućeg agrarnog budžeta, nove agrarne politike i politike subvencija u najkraćem mogućem roku.

"Svima će biti isplaćeno 18.000 dinara po hektaru"

Svim poljoprivrednim proizvođačima koji su konkurisali za davanja po hektaru u 2023. godini biće isplaćeno 18.000 dinara, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Javni poziv za davanja po hektaru raspisan je 7. aprila, a poljoprivredni proizvođači mogu svoje zahteve da podnose do 31. maja. 

Prvobitan iznos podsticaja za biljnu proizvodnju bio je 9.000 dinara, a današnjim potpisivanjem sporazuma, prvobitan iznos je dvostruko uvećan i  iznosi 18.000 dinara.

Poljoprivrednicima kojima do sada ta vrsta subvencije nije isplaćena, dobiće povećan iznos u celosti, dok će poljoprivredni proizvođači kojima je već isplaćeno 9.000 dinara razlika biti dodatno isplaćena u narednom periodu, navodi ministarstvo.

Poljoprivrednici koji su se do sada prijavili za ovu vrstu subvencija ne treba da podnose dodatne prijave.
 

 

 

Komentari (0)

Biznis